Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası var mı?

Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası var mı?
Yerel seçim süreci yaklaşırken merak edilenler de artıyor. Seçimlerde oy kullanmayacak olan vatandaşlar ise bunun bir cezası olup olmadığına ilişkin araştırmalarına başladı.

31 Mart Pazar günü Türkiye'de seçmenler sandık başında olacak. Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başında olacak olan vatandaşlar da bazı sorularına yanıt aramaya başladı.

Genel ve yerel seçimlerde oy verecek seçmenler, oy kullanma işleminin zorunlu olup olmadığını sorguluyor. Bununla beraber ''Seçimlerde oy kullanmama cezası var mı? Oy kullanmak zorunlu mu?'' sorularına da yanıt aranıyor.

OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI?

31 Mart seçimleri öncesinde oy verme konusunda detaylar seçmen tarafından araştırılıyor. Sandık başına gidemeyecek seçmenler ise ''Oy kullanmak zorunlu mu, oy kullanmama cezası var mı?'' sorularına yanıt arıyor. Genel ve yerel seçimlerde oy verecek seçmenler, oy kullanma işleminin zorunlu olup olmadığını sorguluyor. ''Seçimlerde oy kullanmama cezası var mı? Oy kullanmak zorunlu mu?'' sorularına yanıt aranırken Türkiye'de seçimler YSK tarafından düzenleniyor. Oy verme işlemi bir vatandaşlık görevidir. Oy kullanmama cezası 2010'da yapılan açıklama ile 22 TL olarak duyurulmuştu.

secimlerde-oy-kullanmak-zorunlu-mu-oy-kullanmama-cezasi-var-mi.webp

Öte yandan 2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti. Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapıldığı biliniyor. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Seçme hakkı bir vatandaşlık görevidir.

Alanyamedya.com

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir