ÖTV muafiyeti nedir, ÖTV muafiyetli araç nasıl alınır?

ÖTV muafiyeti nedir, ÖTV muafiyetli araç nasıl alınır?
ÖTV muafiyetli araçların satışında rekor kırıldığına ilişkin yapılan açıklamaların ardından bu haktan nasıl yararlanılacağı merak edildi. ÖTV muafiyetli araç satışında merak edilenler artarken detayları derledik.

Engelli vatandaşların araç alırken yararlandığı avantajlar arasında bulunan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti gündemin merak edilen konuları arasında yer alıyor. 2024 yılında ÖTV muafiyetiyle yapılan araç satışlarında rekor kırılırken ''ÖTV muafiyeti ile araç almak kolay mı? ÖTV muafiyeti nasıl alınır?'' sorusu gündeme geldi. Otomotiv sektöründe gelişmeler hız kesmeden devam ederken yeni yılla beraber araçlara gelen zamlar vatandaşın belini büküyor.

Fiyatlardan dolayı sıfır araçlara değil de ikinci el araçlara yönelme söz konusuyken ÖTV muafiyet hakkı olanlar daha makul fiyatlarla araç sahibi olma şansı elde ediyor. ''ÖTV muafiyeti ile araç alabilmenin şartları nelerdir? ÖTV muafiyeti nedir?'' sorularına yanıt aranırken ÖTV muafiyetine ilişkin detayları derledik.

ÖTV MUAFİYETİ NEDİR, NASIL FAYDALANILIR?

Türkiye'de engelli bireylere kolaylık sağlamak amacıyla, engellilik oranı yüzde 90 ve üzerinde olan vatandaşlar ÖTV'den muaf yani ÖTV'siz otomobil satın alabiliyor. Bu sayede engelliler, normal fiyatlara göre çok daha uygun fiyatlara araç sahibi olabiliyor.

otv-muafiyeti-nedir-otv-muafiyetli-arac-nasil-alini.jpg

ÖTV muafiyeti almak için engellilik oranının yüzde 90 ve üzerinde olması gerekiyor. Ayrıca, 1 Ocak 2023'ten itibaren ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecek kişilerin sayısı sınırlandırıldı. Artık sadece birinci derece akrabalar ve noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü ÖTV muafiyetli araçları kullanabiliyor. ÖTV muafiyetinin suistimal edildiğine dair bazı haberler yer alıyor. Bu haberlerde, bazı kişilerin engelli raporu alarak ÖTV muafiyetinden haksız yere yararlandığı iddia ediliyor. Yetkililer, bu tür suistimalleri engellemek için gerekli adımları attıklarını belirtiyor.

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ SATIŞINDA REKOR KIRILDI

2024 yılının ilk 2 ayında otomobil satışları rekorlar kırdı. Sıfır otomobil satışlarının yüzde 30'unu ÖTV muafiyetli araçlar oluşturdu.

otv-muafiyeti-nedir-otv-muafiyetli-arac-nasil-alinir.webp

Bu rakam bugüne kadar görülmemiş bir seviyeye yükseldi. Bu rekorun arkasındaki en büyük etken ise ÖTV muafiyetiyle satın alınabilen araçlara olan talep patlaması olarak açıklandı. 2024 yılının ilk 2 ayında otomobil satışları yüzde 52,11 oranında artarak 146.318 adede ulaştı. Bu artışın büyük bir kısmı ise ÖTV muafiyetli araçlara olan talepten kaynaklanıyor. İlk 2 ayda satılan otomobillerin yüzde 30'undan fazlası yani yaklaşık 45 bin adedi ÖTV muafiyetli araçlardan oluştu. Filo satışları çıkarıldığında bu oran yüzde 40'a kadar çıkıyor.

Alanyamedya.com

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir