MTA diri fay hattı haritası güncellendi! Riskli bölgeler tek tek ortaya çıktı meğer İstanbul...

MTA diri fay hattı haritası güncellendi! Riskli bölgeler tek tek ortaya çıktı meğer İstanbul...
Türkiye'nin deprem kuşağında yer alıyor olması ile beraber depremler konusun da uyarılar da yapılmaya devam ediyor. Türkiye'nin deprem haritası güncellenirken İstanbul gerçeği de herkesi şaşırttı.

Deprem kuşağında bulunan Türkiye için çeşitli deprem uyarıları yapılmaya devam ediyor. Depremlerle ilgili olarak yapılan uyarılar vatandaşların gündeminde yer alırken bir yandan da uzmanların değerlendirmeleri takip ediliyor. Olası büyük depremlerde yıkım tehlikesi ile karşı karşıya kalacak iller için değerlendirmeler gelmeye devam ederken Türkiye'yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda deprem bölgesinde yürütülen arazi çalışmaları ardından haritalanan yüzey kırığı haritası kullanıma açıldı.

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de yurt genelinde sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Yenilenmiş diri fay hattı haritası ile fay hattı geçen deprem riskli iller ve ilçelere dair harita yenilendi. Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattı bulunan Türkiye için MTA yenilenmiş diri fay hattı haritasındaki bilgileri güncelledi.

TÜRKİYE DİRİ FAY HATTI HARİTASI GÜNCELLENDİ

Türkiye'de 45 ilde bulunan 485 diri fay 5,5 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip konumda bulunuyor. "Türkiye fay hatları nereden, hangi illerden geçiyor?" sorusuna yanıt aranırken özellikle beklenen büyük Marmara depremine ilişkin MTA yenilenmiş Türkiye deprem risk haritası bir rehber niteliği taşıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-16-115358.png

DOĞU ANADOLU FAY HATTI

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Kahramanmaraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor. Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI

Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlıyor, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanırken Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-16-115409.png

BATI ANADOLU FAY HATTI

Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunuyor. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alırken ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerine de uzanıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-16-115418.png

DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller;

Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde,Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Aksaray, Konya ve Karaman olarak sıralanıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-16-115423.png

FAY HARİTASINA GÖRE BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en fazla olduğu birinci ve ikinci grupta yer alan iller; Bilecik, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt,Bartın, Çankırı, Tokat, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla,Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari olarak sıralanıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-16-115433.png

İSTANBUL İÇİN ŞAŞIRTAN GERÇEK

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremlerin ardından İstanbul için tehlike çanlarının çaldığı açıklanırken MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmuyor. İstanbul'da diri fay hattının bulunmadığına ilişkin yayımlanan güncel haritaya göre bu illerin yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

TA yenilenmiş Türkiye deprem risk haritasını resmi internet sitesi üzerinden de inceleyebilirsiniz.

Alanyamedya.com

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir