Milyonlarca Kişiyi Etkileyen Dönemin Resmi Sonu Açıklandı

Milyonlarca Kişiyi Etkileyen Dönemin Resmi Sonu Açıklandı
Konut kira zammı tavanının %25'ten %64,6'ya çıkacağı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek bir dönem başlıyor. Haziran 2022'de alınan geçici kanunla kira zamlarına getirilen tavanın sona ereceği ve Temmuz ayında yeni kontratların yaklaşık %64,6 artacağı belirtiliyor. Temmuz 2023'te sona erecek olan bu uygulamanın ardından kira fiyatlarında ciddi bir artış bekleniyor.

2 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek olan yüzde 25’lik konut kira zammı tavanının sona ermesiyle, Temmuz ayında yenilenecek kira kontratları için yaklaşık %64,6 oranında bir artış öngörüldüğü belirtilerek bir dönemin sona ereceği paylaşıldı. Konu ile ilgili olarak  Haziran 2022’de alınan geçici kanunla konut kira zamlarına %25’lik bir tavan getirildiği belirtilerek ancak bu uygulama, Temmuz 2023’te sona erdi ve bir yıl daha uzatıldığı ve Temmuz ayında kiracılar ve ev sahipleri, kira zamlarının miktarını merakla beklediği vurgulandı.

Temmuz Ayı Beklentileri

Eğer uygulamaya devam edilmezse, ya da yeni bir sınır getirilmezse, kira zamları önceden olduğu gibi 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacağı belirtilerek Mart ayı enflasyon verilerine göre 12 aylık ortalama %55,91 olduğu aktarıldı.

Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonunda enflasyonun %44 civarında olması beklendiği ifade edilerek bu beklentiye ulaşmak için yılın geri kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık %2,5 olması gerektiği ve bu şartlar sağlandığı takdirde, önümüzdeki aylarda kira zamlarının nasıl gelişeceği merak konusu oldu.

Adalet Bakanı Tunç’un Açıklamaları ve Dezenformasyonla Mücadele

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yaptığı açıklamalar, kira zamlarıyla ilgili beklentileri netleştirirken ‘sınır kalkıyor’ şeklindeki haberlerin ardından Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bir açıklama yaptı ve durum netleşti.  TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda, konut fiyatları ve kiraların düşürülmesine yönelik öneriler ve kira düzenlemeleriyle ilgili yorumlar yer alıyor. Bu bağlamda, kira düzenlemelerinin uzun vadeli etkileri ve kiralık konut piyasasının geleceği inceleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir