Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Ev Sahiplerine Vergi Beyanı Çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Ev Sahiplerine Vergi Beyanı Çağrısı
Şimşek, vergi beyannamesini zamanında vermeyenlere vergi affı ve pişmanlık indirimi fırsatı sundu. 1 milyondan fazla ev sahibine SMS gönderilerek beyanname vermeyenlere pişmanlık indirimi fırsatı tanındı. Ev sahipleri, beyanname verme süresini kaçırdıklarında 31 Ağustos 2024 tarihine kadar pişmanlık indirimi ile beyanname verebilecekler.

Şimşek, beyannamede süreyi kaçıranlar için vergi affı ve pişmanlık indirimi imkanı tanıdı. Bu kapsamda 1 milyondan fazla ev sahibine SMS gönderildi ve beyanname vermeyenlere pişmanlık indirimi fırsatı sunuldu.

Vergi Affı ve pişmanlık indirimi detayları

Ev sahipleri, beyanname verme süresini kaçırdıkları durumda 31 Ağustos 2024 tarihine kadar pişmanlık indirimi ile beyanname verebilecekler. Pişmanlık indirimi ile gecikme zammı ve vergi cezalarının %90’ı affedilecek. Beyanname, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesi üzerinden veya il/ilçe müdürlüklerine gidilerek verilebilecek.

Bakan Şimşek’in açıklaması ve beyanname verme süreci

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, kira geliri beyanname verme süresini kaçıran ev sahiplerine 31 Ağustos 2024 tarihine kadar pişmanlık indirimi ile beyanname verme imkanı sunduklarını belirtti. Beyanname verme süresini kaçıran ev sahiplerinin bu fırsattan yararlanarak vergi cezalarından kurtulabileceklerini vurguladı. Beyanname verme işlemi için GİB’in internet sitesi veya il/ilçe müdürlüklerine başvurulabilecek.

Beyanname dönemi sonuçları ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın rolü

Şimşek, beyan dönemi sonuçlarına ilişkin bilgi verirken, 5 Nisan Cuma günü sona eren dönem içinde 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini ifade etti. Bu beyannameler ile 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi. Beyanname sayısında ve beyan edilen matrah ile vergi tutarlarında geçen yıla göre önemli artışlar kaydedildi.

Beyanname vermeyenlere uygulanacak cezai işlemler

Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan dönemi sona erdikten sonra beyanname vermeyen mükellefleri tespit ederek cezai işlem uygulayacak. Beyanname doldurmayan mükellefler, Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebilecekler. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmeyecek. Beyanname işlemleri, internet üzerinden de yapılabilecek ve vergi ödemeleri çevrim içi olarak gerçekleştirilebilecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir