Üç Ayda Devlet Kasasına 505 Milyar Liralık KDV ve ÖTV Girişi

Üç Ayda Devlet Kasasına 505 Milyar Liralık KDV ve ÖTV Girişi
Bütçe, vergi gelirleri iki kat artarak 1.3 trilyon lirayı geçti. Vatandaşa kesilen para cezaları ise 26.5 milyar liraya ulaştı. Seçim öncesi harcamalarda kısıtlama olmaması nedeniyle bütçe açığı 513 milyar liraya yükseldi. Gelirler 1.6 trilyon lirayı aşarken, harcamalar 2.1 trilyon liraya ulaştı. KDV …

Bütçenin vergi gelirleri yıllık bazda ikiye katlanarak 1.3 trilyon lirayı aştı. Vatandaşa kesilen para cezaları ise 26.5 milyar liraya ulaştı.

Bütçe açığı 513 milyar liraya yükseldi

Seçim öncesi iktidarın harcamalarda frene basmamasıyla bütçedeki açık 513.4 milyar liraya ulaştı. Bütçenin toplam geliri 1.6 trilyon lirayı aşarken, 3 ayda yapılan harcamalar ise 2.1 trilyon liraya ulaştı.

KDV üç kat arttı

Merkezi yönetim, ocak-mart döneminde 505 milyar TL KDV ve ÖTV topladı. Yıllık bazda bütçenin KDV geliri 3.1 kat artarken ÖTV geliri ise yüzde 109 büyüdü.

Akaryakıttan toplanan ÖTV 4.3 kat arttı

Son 1 yılda hem döviz kurlarındaki artış hem de akaryakıttan alınan ÖTV’nin yaklaşık 4 kat artmasıyla benzin yüzde 113, motorin ise yüzde 106 zamlandı. Böylece petrol ve doğalgaz ürünlerinden toplanan ÖTV, geçen yılın ilk çeyreğinde 18.5 milyar TL iken bu yıl 80 milyar TL’ye ulaştı.

Para cezaları 3.5 kat arttı

Yılın ilk çeyreğinde bütçenin gelir kalemleri arasında en büyük artışlardan biri para cezalarında gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesinin para cezaları geliri, geçen yılın ocak-mart dönemine kıyasla 3.5 kat artarak 7.5 milyar liradan 26.5 milyar liraya ulaştı.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir