TL, Yılın İlk Çeyreğinde Dolar Karşısında %9 Değer Kaybı Yaşadı

TL, Yılın İlk Çeyreğinde Dolar Karşısında %9 Değer Kaybı Yaşadı
Dolar/TL kuru, bu sabah tarihi zirveye yakın seviyede başladı. TL, dolar karşısında Mart ayında %3,5, ilk çeyrekte ise %9 değer kaybetti. Eylül 2023'ten beri sürekli olarak dolar karşısında azalan TL'nin değeri, yıl sonuna doğru 40 seviyesine yaklaşarak devam edecek.

TL, bu sabah 32,5 civarındaki tarihi zirveye yakın bir seviyeden güne başladı. Dolar/TL kuru, Mart ayında dolar karşısında yüzde 3,5, ilk çeyrekte ise %9 değer kaybetti. Eylül 2023’ten beri istisnalar haricinde her gün dolar karşısında sınırlı bir değer kaybı yaşıyor.

İşlemciler, TL’nin kademeli değer kaybının yıl sonuna doğru dolar/TL’yi 40 seviyesine yaklaştıracak şekilde devam edeceği görüşünde.

TL enflasyon farkından daha az değer kaybetti

TL ilk çeyrekte dolar karşısında yüzde 9 değer kaybederken, aynı dönemde TÜFE yüzde 15 civarında arttı. TL’nin dolar karşısında enflasyon farkından daha az değer kaybetmesi, reel değer kazancı anlamına geliyor. TCMB ise TL’deki reel değer kazancından “memnun” olduğu mesajı veriyor.

Rezervler artmaya başladı

İlk çeyrekte net rezervler yaklaşık 25 milyar dolar azalırken, yerel seçimin tamamlanması ve bundan bir hafta önceki sürpriz faiz artışı ile rezerv kaybı önce durdu ardından artış başladı. Henüz son iki haftaya ilişkin resmi veri açıklanmadı ancak Merkez Bankası’nın rezervlerinde haftalık bazda 8.5 milyar dolar döviz kaybı Nisan’ın ilk haftası itibarıyla 6.5 milyar döviz alımına evrildi.

Döviz piyasasında denge değişti

Lokallerin dövize yöneliminin son bulmasının ardından da bayramda TL’ye yönelmeleri bu dengeyi değiştirdi. Ayrıca yabancı girişi de TCMB rezerv artışını beraberinde getiren unsurlardan biri oldu.

TCMB rezervlerine artış trendi başladı

İşlemciler döviz piyasasında yıllardır süregelen TL aleyhine dengenin değiştiği görüşünde. Bu değişim işlemcilere göre, TCMB rezervlerine en az yaz sonuna kadar sürmesi beklenen artış trendinin başladığı anlamına geliyor. Bu artışta lokallerin döviz tercihinin değişmesinin yanı sıra turizm gelirlerinin artaması ve enerji maliyetlerinin azalması da etkili olacak.

17 Nisan Dolar, Euro ve Sterlin

Dolar

  • Alış: 32,5211 TL
  • Satış: 32,5474 TL

Euro

  • Alış: 34,5990 TL
  • Satış: 34,6535 TL

Sterlin

  • Alış: 40,4206 TL
  • Satış: 40,4967 TL

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir