Özgür Demirtaş'ın Aralık Ayında Yaptığı Uyarı Gerçekleşti: Asgari Ücret Açlık Sınırının Altına Düştü

Özgür Demirtaş'ın Aralık Ayında Yaptığı Uyarı Gerçekleşti: Asgari Ücret Açlık Sınırının Altına Düştü
Türkiye'de milyonlarca çalışanın yaşadığı bir sorun olan 17 bin 2 TL'lik asgari ücret, açıklanan rakamlarla açlık sınırının altında kaldı. Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın önceden yapmış olduğu asgari ücret tahmini ise doğrulandı. Türk-İş'in verilerine göre asgari ücretin yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Milyonlarca çalışanın kanayan yarası olarak nitelendirilen 17 bin 2 TL’lik asgari ücret, dün açıklanan rakamlarla şoke geçirtti. Açıklanan rakamlara göre asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Konu ile ilgili olarak ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın aylar önce yaptığı bir paylaşım, sosyal medyada yeniden gündem olurken Demirtaş’ın asgari ücret ile ilgili öngörüsü, şimdilerde doğrulandı.  Türk-İş’in açıkladığı verilere paralel bir şekilde dikkat çekici bir hal alırken asgari ücret açlık sınırı altında kaldı.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRI ALTINDA KALDI

Tüm bunlarla beraber Türk-İş’in ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre, Nisan ayında asgari ücret açlık sınırının altında kaldığı ifade edilerek çalışanların yaşadığı ekonomik sıkıntıları bir kez daha ön plana çıkardığı bildirildi. TÜRK-İŞ’in yayınladığı araştırmaya göre, Nisan ayında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması tutarı ya da ‘açlık sınırı’ 17 bin 725 TL’ye yükseldiği ifade edilerek bu durumda asgari ücret, açlık sınırının altında kalan bir maliyetle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

YOKSULLUK SINIRI 57 BİN 736 LİRAYA YÜKSELDİ

Araştırmanın sonuçlarına göre, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ya da diğer adıyla yoksulluk sınırı 57 bin 736 TL’ye yükseldiği bildirilerek çalışanların karşılaştığı genel ekonomik zorlukların bu veriler ile ortaya çıktığı vurgulandı.

Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması ve Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın öngörüsünün gerçekleşmesi, ekonomik politikalar ve sosyal adalet konularında yeniden tartışmaları alevlendirirken çalışanların yaşadığı ekonomik zorlukların daha geniş bir perspektiften ele alınması gerektiği de gündeme geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.