Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Oranları Açıklandı: Üç Aşamalı Düzenleme İle Maaşlar Güncellendi

Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılan Zam Oranları Açıklandı: Üç Aşamalı Düzenleme İle Maaşlar Güncellendi
2024 yılında SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memurlara yapılacak zam oranlarının enflasyon ve toplu sözleşme zammı üzerinden belirlendiği ve bu sayede en düşük emekli maaşının 10 bin TL'ye, en düşük memur maaşının ise 32 bin 860 TL'ye yükseleceği ifade ediliyor. Temmuz ayında netlik kazanacak zammı bekleniyor.

Ocak 2024’te SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ve memurlara yapılan zam oranları, enflasyon ve toplu sözleşme zammı olmak üzere iki bileşenden oluştuğu belirtildi ve bu oranlar sonucunda en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye, en düşük memur maaşı ise 32 bin 860 TL’ye yükseldiği hatırlanıyor.

3 Temmuz’da Netlik Kazanacak

Bununla beraber Temmuz zammı için ise gözler enflasyon rakamlarına çevrilirken yeni düzenleme haberleri de gelmeye başladı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait enflasyon rakamlarının toplamı, emekli ve memur zam oranlarını doğrudan etkileyeceği belirtilirken 3 Temmuz’da beklenen oranların açıklanması ile beraber yapılacak zam oranının da netleşmiş olacağı bildirildi. Son zamanlarda SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına enflasyon rakamlarının üzerine refah payı da eklendiği bilinirken Temmuz zammında da refah payı gündeme gelebileceği ve herhangi bir karar alınması durumunda maaşlar yüksek artışlar olabileceği ifade edildi.

Beklentiler Ortaya Çıktı

Memurlar için Ocak ayında %15, Temmuz ayında ise %10 toplu sözleşme zammı öngörüldüğü aktarıldı ve 6 aylık enflasyon oranları ve refah payı gibi unsurlar göz önüne alınarak memur zammı netlik kazanacağı ifade edildi. Bu konu hakkında gündemdeki gelişmelere göre Merkez Bankası’nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre piyasa katılımcıları Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentilerini sırasıyla %3,25, %3 ve %2,54 olarak öngörürken tahminlere göre Tüketici Fiyat Endeksi’nin 2333,06’ya yükselmesi beklendiğinden yeni zam oranının da belirlenebileceği ifade edildi.

Zam Oranları Nasıl Olacak?

Eğer piyasa katılımcılarının enflasyon beklentileri gerçekleşirse, Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı %25,47 olacağı ifdade edilirken durum bu şekilde olduğunda zam oranlarının şu şekilde olacağı vurgulandı:

  • 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 25,47
  • SSK, Bağ-Kur emekli zammı beklentisi yüzde 25,47
  • Memur toplu sözleşme zammı yüzde 10
  • Memur enflasyon farkı beklentisi yüzde 9,10
  • Memur zammı beklentisi yüzde 20,01

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir