Ehliyet ve Kimlik Sahipleri İçin Yeni Zorunluluk: Uymayanlara Ağır Ceza Uygulanacak

Ehliyet ve Kimlik Sahipleri İçin Yeni Zorunluluk: Uymayanlara Ağır Ceza Uygulanacak
2023 yılına kadar çipli nüfus cüzdanı ve ehliyet birleştirme işlemi için süre tanınmıştı. Ancak daha sonra kısıtlamanın kaldırıldığı açıklandı. Detaylar ve süreç vatandaşlarla paylaşılacak.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemeyle birlikte eski kimlik kartlarından çipli kimliklere geçildi. Nüfus cüzdanını çipli hale getirmek için ilk etapta 2023 yılına kadar süre tanınsa da daha sonra bu kısıtlama kaldırıldığı belirtilerek kimlik ve ehliyet birleştirme detayları ve süreci de vatandaşlar ile paylaşılı.

Nüfus Cüzdanı ve Ehliyet Birleştirme İşlemi Detayları

Milyonlarca vatandaş, gündemde olan kimlik ve ehliyet birleştirme işlemi hakkında detayları merak ederken Nüfus cüzdanı ve ehliyeti tek karta entegre etmek isteyenler, kimlik ve ehliyet birleştirme randevusu nasıl ve nereden alınırı araştırdığı bildirildi. Bununla beraber İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlanırken şimdi ise gündemde olan konu bakanlığın 21 Eylül 2020’de devreye aldığı bir başka yenilik de ehliyetin kimlik kartına entegre edilmesi uygulaması ve Hayat Kimliğinle Kolay uygulaması oluyor.

Yeni Uygulama ve Avantajları

Yeni uygulama ile birlikte kişilerin kimlik belgesi ile ehliyet belgesini ayrı ayrı taşıma zorunluluğu ortadan kalktığı belirtilerek dünyada ilk ve tek uygulama olan ‘Hayat Kimliğinle Kolay’ uygulamasıyla yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre edildiği ifade edildi. Konu ile ilgili olarak böylece vatandaşların, trafikte yanlarında ayrıca sürücü belgesi bulundurma zorunluluğu ortadan kalktığı ifade edildi.

Kimlik ve Ehliyet Birleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Ehliyeti yenilemek için de yine kimlik kartında olduğu gibi bir süreç izlendiği belirtilerek yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan yurttaşların birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri gerekmediği ve sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerektiği belirtildi.

Kimlik ve Ehliyet Birleştirme İçin Gerekli Belgeler

Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan yurttaşlar için birleştirme işlemi için gerekli belgeler şunlardır:

  • 4 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olması şart)
  • Sağlık raporu
  • 15 TL’lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ehliyet ve kimlik belgelerinin birleştirilme işlemi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekir.
  • Yeni kimlik kartı olup da eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz.
  • Ehliyet ve kimlik belgeleri eski ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
  • Birleştirme işlemi için randevu alınır ve randevu tarihinde ilgili nüfus müdürlüğüne şahsen gidilerek işlem gerçekleştirilir.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir