Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi!

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi!
Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisine ilişkin yapılan anketler kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Söz konusu tahminler kamuoyunun gündeminde yer alırken son dakika bilgisi geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para piyasalarını düzenlemek ve enflasyonu kontrol altına almak amaçlı çalışmaları devam ediyor. Enflasyonla mücadele döneminde dolardaki yükseliş de hız t kesmezken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği Mart 2024 tarihli Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı.

Merkez Bankası'nın mart dönemi Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi belli oldu. Anketteki yükseliş beklentisi de dikkati çekti.

MERKEZ BANKASI AÇIKLADI: YIL SONU ENFLASYON VE DOLAR BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 70 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,96'dan yüzde 44,19'a çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 40,02'den 40,53'e yükseldi.

Şubat ayında yüzde 3,17 olan mart ayı TÜFE artışı beklentisi, mart ayı anket döneminde yüzde 3,43'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi de yüzde 42,96'dan yüzde 44,19'a yükseldi. TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 37,78'den yüzde 36,70'e, 24 ay sonrası için de yüzde 23,05'ten yüzde 22,67'ye geriledi.

merkez-bankasinin-yil-sonu-enflasyon-ve-dolar-beklentisi-yukseld.png

Katılımcıların cari yıl sonu doları/TL beklentisi bu anket döneminde 40,53 TL oldu. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 42,7890'a yükseldi.

Yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 33,3 milyar dolara inerken gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi de 31,8 milyar dolara geriledi.

Cari yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 3,3'te sabit kaldı.

TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay sonuna yönelik beklenti yüzde 45, 3 ay sonrası için ise yüzde 46,85 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 36,62'den yüzde 36,96'ya çıktı.

Merkez Bankası'nın mart dönemi anket beklentisi kamuoyunun bilgisine sunulurken enflasyon beklentisinin artması da dikkati çekti.

Alanyahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.