Dana ve Kuzu Eti Fiyatlarında Son Bir Yılda Rekor Artış: Sırasıyla %83 ve %118 Zam

Dana ve Kuzu Eti Fiyatlarında Son Bir Yılda Rekor Artış: Sırasıyla %83 ve %118 Zam
Son üç ayda et fiyatları yüzde 40 oranında artarken, vatandaşların sofralarında dana eti git gide lüks bir ürün haline geliyor. Kuzu eti ise neredeyse ulaşılamaz hale geldi. Temel gıda ürünlerindeki sürekli zam furyasıyla birlikte et fiyatları rekor seviyelere yükseliyor.

Dar gelirlinin zaten çok az tüketebildiği et ürünlerine son üç ayda yüzde 40 oranında zam geldi. Son üç ay içerisinde dana etine yüzde 25 zam gelirken, kuzu eti yemek ise neredeyse hayal oldu.

Temel gıda ürünlerinde dinmeyen zam furyası vatandaşın sofrasını eksiltirken, et fiyatları da yeni rekorlara koşuyor. Son bir yılda dana eti fiyatındaki artış oranı yüzde 83.4’e ulaşırken, kuzu etinde bu oran yüzde 118’i buldu.

3 ayda yüzde 40 zam

Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, ocak ayında 458 TL olan kuzu eti fiyatı şubatta 591.48 TL’ye, mart ayında ise 638.52 TL’ye yükseldi. Bu artışla kuzu etinde ilk 3 ayda yüzde 39.3 zam gerçekleşti. Dana eti ise yılın başında 415 TL’den satılırken, mart ayında yüzde 24.8 zamlanarak 517 TL’ye çıktı.

Vatandaşın sofrasından et uçtu!

Mart ayında markette fiyatı en fazla artan ürünler arasında et de yer aldı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre nisan ayının ilk haftasında ortalama karkas yağsız dana eti fiyatı 364 TL, kuzu eti fiyatı ise 415 TL oldu.

Kuzu etinde zam fırtınası: Yüzde 118 artış!

Karkas fiyatlarındaki bu artışın tezgaha yansıması da farklı çeşitlerde yüzde 100’e dayandı. Ocak ayında bir markette kilogram fiyatı 439 TL olan dana pirzola antrikotun fiyatı yüzde 68 zamla 739 TL’ye çıktı. Kuzu kuşbaşı fiyatı ise güncel olarak 765 TL’ye ulaştı. Dana incik ocak ayında 359.9 TL’den satılırken, nisan itibarıyla yüzde 47 zamla 529 TL’lik fiyata ulaştı.

Dana eti bir yılda neredeyse ikiye katlandı!

Dana eti bir yılda yüzde 83.4 zamlanırken, kuzu etinde zam bir yılda yüzde 118’i buldu. Bu artışlar vatandaşları büyük ölçüde zorlarken, uzmanlar fiyatların daha da artma ihtimalinin olduğunu belirtiyor.

En çok artan ürünler hangileri?

Mart ayında en çok zamlanan ürünler arasında yüzde 16.2 ile tavuk eti, yüzde 7.9 ile kuzu eti ve yüzde 7.8 ile dana eti yer aldı.

Et fiyatlarındaki artışın arka planında yem fiyatlarındaki artış, kuraklık ve ithalattaki zorluklar gibi unsurlar yer alıyor.

Uzmanlar, et fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde de devam edebileceğini ve vatandaşların sofralarında et ürünlerinin yerini giderek azalabileceğini öngörüyor.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir