"Rota Antalya" Mobil Uygulaması hayata geçti

"Rota Antalya" Mobil Uygulaması hayata geçti
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Antalya Dijital Hafıza Haritası "Rota Antalya" mobil uygulaması hayata geçti.

 Online olarak düzenlenen basın toplantısında projeyle ilgili bilgi veren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Projemizin amaçları, kent kültürünü geliştirmek, Antalya’nın doğal, kültürel hazinelerini ve hikayelerini kendimize, halkımıza, çocuklarımıza ve ziyaretçilere daha iyi tanıtmaktır. Antalyalı olmak, Antalya’da yaşamak, Antalya’yı tanımaya yetmemektedir. Bu proje hem bize hem turistlere Antalya’yı anlatacaktır.

Online olarak düzenlenen basın toplantısında projeyle ilgili bilgi veren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Projemizin amaçları, kent kültürünü geliştirmek, Antalya’nın doğal, kültürel hazinelerini ve hikayelerini kendimize, halkımıza, çocuklarımıza ve ziyaretçilere daha iyi tanıtmaktır. Antalyalı olmak, Antalya’da yaşamak, Antalya’yı tanımaya yetmemektedir. Bu proje hem bize hem turistlere Antalya’yı anlatacaktır. Turizm açısından da Antalya’nın “deniz-kum-güneş” den daha fazlasını sunan bir destinasyon olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Dolayısıyla proje hem kent kültürüne hem kent turizmine katkı yapacak bir projedir” dedi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek programı çerçevesinde hazırlanan “Rota Antalya” mobil uygulamasının kullanıcılara kent merkezinde veya bölgede tema veya rota tercihi yaparak gezme ve keşfetme imkanı sunduğunu belirten Davut Çetin şu bilgileri verdi;
“Proje bütçesi 522 bin 532 TL olarak belirlendi ve bunun %75’i BAKA tarafından, %25’i odamız tarafından karşılandı.Android ve IOS işletim sistemlerinde çalışabilen Rota Antalya uygulaması, kullanıcılara kent merkezinde ve bölgede yer alan tarihi, kültürel, coğrafi değerler ve hikayeleri ile dört dilde yazılı ve sözlü olarak anlatmaktadır.
Dinamik bir uygulama tasarladık. İlk olarak 250 nokta ile başladık. Bu sayı her geçen gün artacak. Ana ekranda ilk kısımda tarihi eserler, plajlar, inanç merkezleri, müzeler, antik kentler, mağaralar gibi birçok alt başlık yer alıyor. Mutlaka gezilmesi gereken yerler ayrı bir başlık altında verilmiş durumda İsteyenler Pisidya, Pamfilya, Alanya, Yat Limanı gibi rota tercihleri yapabiliyor ve o rotalardaki noktalara uğrayıp bölgeyi bütünüyle tanıma imkanına kavuşuyorlar. Uygulama kullanıcıya kendi rotasını oluşturma imkânı da sunuyor. Arzu edenler bulundukları nokta yakınındaki ya da belirledikleri alan içerisindeki tüm tarihi ve turistik mekanları da görebiliyorlar.Gittikleri yerler için yorum bırakabiliyorlar, uygulama içerisinde kendi notlarını alabiliyorlar. Uygulama popüler sosyal medya uygulamaları ile de uyumlu çalışıyor.Üstelik turistler bu uygulamayı ve gezecekleri yere ait haritayı internete ulaşabildikleri bir noktada indirdiklerinde, gezerken internetleri olmasa bile kullanabiliyorlar. Bu özellik, yurtdışı internet paketi almamış turistler için son derece önemli oluyor.Rota Antalya, ilk aşamada gezilmesi, görülmesi gerekli yerleri tanıtmaktadır. İlerleyen aşamalarda Antalya’nın gastronomi, eğlence, ticaret, spor yerleri ve imkanları da olabilir. Dünyada kent ziyaretlerinde “görmeden gitmeyin”, ‘yemeden gitmeyin’, ‘yapmadan gitmeyin’ diye tanıtımlar vardır. Biz şimdi ‘görmeden gitmeyin’ ile başladık. Daha sonra ‘yemeden gitmeyin’ ve ‘yapmadan gitmeyin’ temalarını da ekleyebiliriz.”

Sadece turistler için değil
Rota Antalya’nın sadece turistler için değil, Antalya’nın sakinleri için de geliştirilmiş bir mobil uygulama olduğunu belirten Davut Çetin, “Örneğin Antalya’lıların büyük bir kısmının Büyük Atatürk’ün “Hiç Şüphesiz Ki Antalya Dünya’nın En Güzel Yeridir” sözünü nerede söylediğini bilmediğine eminim. Erenkuş plajına gittiğinizde bu uygulamadan Atatürk’ün bu sözü Akdeniz ve Toros manzarasına bakarak söylediğini öğreneceksiniz.Karaalioğlu Parkı Antalya’nın en eski parklarından birisidir. Güzelliğiyle hepimizi büyüler. Ama Antalya’lılar bile o muhteşem parktaki detayda kalmış güzellikleri, hikayeleri bilmez.
Karaalioğlu’nda palmiyelerin üzerlerinde yaşayan yeşil papağanları çok az insan görmüştür. Miradorda yer alan her bir heykelin ayrı bir hikayesi vardır. Mesela Kuzgun Acar’ın “El” heykeli, Vali Haşim İşcan’ın anısına yapılmıştır. Rivayet odur ki; o heykelin harcında bir aşk hikayesi yatmaktadır. Heykeltraş ve eşinin nikah yüzükleri o heykelin temelindedir. Rota Antalya uygulaması ile Karaalioğlu Parkına gittiğinizde bu ilgi çekici ayrıntıları ve hikayeleri 4 dilde dinleyerek gezinti yapacağınız eşsiz bir deneyim sunuyoruz” diye konuştu.

Kırsal turizme katkı
Rota Antalya mobil uygulaması ile Antalya’nın kırsal bölgelerini ve turizm potansiyelinin de daha güçlü tanıtılacağını vurgulayan Davut Çetin şöyle konuştu;“Antalya’nın hemen yanı başında İbradı’da doğada özgürce koşturan Yılkı Atlarını, Düğmeli evleri, iç bölgelerimizin güzelliğini görmeden giden turist kalmasın istiyoruz. Üstelik bunu oyunlaştırarak yapıyoruz. Tanımlanmış rotalardaki destinasyonlarda check-in yapıldığında puan kazanılacak. Örneğin Kaleiçi rotası tamamlandığında Antalya Kültür Sanat’a giriş bileti de bizim hediyemiz olacak.Bugün insanların cep telefonlarına bir uygulama ile girmenin oldukça zor olduğunun farkındayız. Uygulamayı yüklemeyi tercih etmeyenlere de Antalya’nın değerlerini hikayeleriyle öğrenme imkânı sunuyoruz. Proje kapsamında ele aldığımız noktaların birçoğunu da QR kodlarla tanıtıyoruz. Gerekli izinler alındı ve ilgili noktanın hikayesini 4 dilde dinlemenize ya da okumanıza olanak veren QR kodlar tüm bu noktalara yerleştirilmiş durumdadır. Rota Antalya ile insanların ceplerine girebilmek için bir dizi tanıtım çalışması ile hızlı bir giriş yapacağız.Uygulamamızın web sayfası www.rotaantalya.com‘u yayına soktuk. Birkaç gün içerisinde billboardlarda tanıtım materyallerini göreceksiniz. Odamızın sosyal medya hesaplarında tanıtım filmleri ve uygulamaya ilişkin sloganlar verilmeye başlanacak. Tanıtıcı Flyerler basıldı, otellere dağıtılıyor. Turistin Antalya’ya giriş yaptığı havaalanında bir yer tahsisi yapıldı. Tanıtım materyalleri yerleştirilecek.
Sizlerin de desteği ile hem turiste hem de Antalyalı’ya bu eşsiz kenti ilgi çekici hikayeleriyle tanıtmayı hedefliyoruz. Bu proje ciddi bir emek sonucu hayata geçti. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile başarılı çalışmalarımıza bir yenisini eklemiş olduk.Bu fikri ARGE ekibimiz projelendirdi. Enpro Bilişim Teknolojileri Şirketi uygulamayı ve içerikleri bizlerle sürekli temas halinde konunun uzmanlarına da başvurarak geliştirdi. Geçmiş yıllarda Antalya Koruma Müdürlüğü yapmış olan Mücella Uyar içerik danışmanlığı konusunda bize destek verdi. Bu değerli ekibe de bu vesileyle teşekkür ediyorum. Bu projenin sloganını “Şehrin Hikayesi Rota’da, Rota Cebinde!” olarak belirledik. Rota Antalya’nın ceplere girmesi, dolayısıyla Antalya’nın tüm yönleriyle, ilgi çekici hikayeleriyle tanıtılması için görsel ve yazılı medyamızın desteği son derece önemlidir. Antalya 4.0 projesi kapsamında dijital turizm için Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışmalar yaptık. Büyükşehir Belediyesi de akıllı kent altyapısıyla bu konuda çalışmalar başlatmıştır. Hep birlikte Antalya’da dijital destinasyon yönetiminde ve dijital tanıtımda daha ileri bir noktaya geleceğinize inanıyorum.
Projemizin Antalyalılara, kentimize gelen misafirlere, kent turizmine ve ticaretine yararlı olmasını, kent kültürünün gelişmesine katkı yapmasını diliyorum. Bu dileklerle projemizin fikir sahipleri olan arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum. Emeği geçenlere ve BAKA’ya desteği için teşekkür ediyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir