43-44-45-48-50 yaş ile emeklilik! Tek detay 6 yıl öne çekiyor

43-44-45-48-50 yaş ile emeklilik! Tek detay 6 yıl öne çekiyor
Belirli emeklilik koşullarını karşılayan ve çalışmaya devam edenler erken emeklilik koşulları hakkında bilgi edinmek istiyor. Emekliler erken emekli olabilmek için çalışma hayatlarında hangi koşulları karşılamaları gerektiğini araştırmaya devam ederken, 49-52 yaş arası erken emeklilik tablosu ortaya çıktı.

Emeklilik yaşını daha da erkene çekmek isteyen çalışanlar işçi yasaların belirlediği şartları yakından takip ederken, sigortalılık süresi şu anda erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl şeklinde belirlenmişti. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlara yönelik yaş şartı kaldırılmış, ancak EYT Kanunu ile işe giriş tarihlerine bağlı olarak belirli bir katkı payı ödemek zorunda olan çalışanlara emeklilik hakkı getirilmişti. 8 Eylül 1999'dan sonra artık EYT kapsamında olmayan çalışanlar artık kapsam dışındadır ve emekliliklerinin süresi ve ayrıntıları hakkında bilgi edinmek için araştırmalar sürüyor. Artık erken emekliliğe giden yolu açmanın formülü netleştiğine göre, bizlerde detayları bir araya getirdik.

49, 50, 51, 52 YAŞ İLE EMEKLİLİK

Emeklilik planlarında prim ödeme tarihleri, poliçe dönemleri ve yaş koşulları var ancak yapılan araştırma Bağ-Kur sigortalıları için önemli değişiklikler içeriyor. Bağ-Kur'lulara yönelik düzenleme çerçevesinde kısmi emeklilik hakkı süresi kısaltılacak. Poliçe süresi erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl olup, EYT teminatına girmeyen sigortalılar prim yılı ve yaş şartlarını karşılayarak poliçeyi erken fesih imkanına sahiptir. Bunlar şu şekilde sıralanıyor;

43-44-45-48-50 yaş ile emeklilik

YIPRANMA PAYI İLE EMEKLİ OLMA: Ağır iş çalışanları, gazeteciler, denizciler ve madenciler sigortalılık sürelerini belirli sayıda gün uzatarak ve işe başlamayı erteleyerek emekli olma imkanına sahip oluyorlar.

ANNE VE ÇOCUKLARI İÇİN ERKEN EMEKLİLİK PRİMİ: 1 Ekim 2008'den itibaren engelli çocuğu olan annelerin primlerinin dörtte birlik kısmı toplam primlere eklenecek. Bu süre aynı zamanda yaş şartından da düşülerek, dört yıl çalışan annenin beş yıl çalışmış olması nedeniyle erken emekli olmasına olanak sağlanıyor. Kadın işçiler çocukları üzerinden ikramiye kazanma olanağına sahip olurken, üç çocuğa kadar borç alarak 2 bin 160 güne denk gelen 6 yıl erken emekli olabiliyorlar.

ASKERLİK NEDENİYLE ERKEN EMEKLİLİK: Bir erkeğin, sigortaya başlama tarihinin borç tarihine denk gelmesi koşuluyla, sigortaya başlamadan önce askerlik borcu nedeniyle en az bir yıl erken emekli olma hakkı vardır.

VERGİ İNDİRİMİ: En az %40 engellilik nedeniyle vergi kredisi alan engelli çalışanlar, işe alınma tarihine bağlı olarak 15 yıl 3.600 günden 18 yıl 4.680 güne kadar herhangi bir yaşta emekli olabilir.

YURT DIŞI EMEKLİLİK: Yurt dışında ikamet eden erkek sigortalı çalışanlar yurt dışında çalıştıkları süreyi borçlanarak 18 yaşını doldurduktan sonra emekli olabilirler.

KISMİ EMEKLİLİK: 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlarda asgari yaş, kadınlarda 58, erkeklerde 60'tır. 15 yıl 3.600 gün sonra kişi çalışmaya devam etmeden emekli olabiliyor. Erkek sigortalının 55 yaş ve üzeri, kadın sigortalının ise 50 yaş ve üzerinde olması ve 15 yıl 3.600 gün çalışmış olması halinde kısmi emeklilik maaşından yararlanabilmektedir.

YÜZDE 60 RAPOR İLE EMEKLİLİK: Çalıştığı süre boyunca çalışma kapasitesinin en az yüzde 60'ını kaybeden kişi, çalışamaz durumda olduğuna ilişkin sağlık raporu alarak emekli olabilir. SGK'da emeklilik koşulları ve erken emeklilik hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir