İBB'nin Hukuki Mücadelesi Sonuç Verdi: Kıyıların Korunması Kararı Alındı!

İBB'nin Hukuki Mücadelesi Sonuç Verdi: Kıyıların Korunması Kararı Alındı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 16 Nisan 2022 tarihli yönetmeliğin iptali için dava açtı. Danıştay'ın 4. Dairesi, yönetmelik değişikliğinin kıyı kanununa aykırı yapılaşmaların denetimini zorlaştırabileceğine karar verdi. Kıyıların kamuya açılması öncelikli olduğu vurgulandı.

İBB, 16 Nisan 2022 tarihli yönetmeliğin iptali için dava açtı. Yönetmelik değişikliğinin kıyı kanununa aykırı yapılaşmaların denetimini zorlaştırabileceğini savunan İBB, Danıştay’ın 4. Dairesi tarafından haklı bulundu.

Kıyıların kamuya açılması öncelikli!

Danıştay kararında, kıyıların kamu yararına göre kullanılması gerektiğine vurgu yapıldı. Anayasa ve Kıyı Kanunu hükümlerine uygun olarak, kıyı kenar çizgilerinin değiştirilmesi taleplerinde, tüm deniz, göl ve akarsularda öncelikle kamu yararı gözetilmelidir.

Yönetmelik iptal edildi!

Danıştay’ın kararında, dava konusu yönetmeliğin hukuka aykırı olduğu belirtildi. Yönetmelikte, kıyı kenar çizgilerinin değiştirilmesi için yeni bir itiraz yolunun getirilmesi ve bu yolun turizm işletmelerine öncelik tanıması, kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açabileceği belirtildi.

Danıştay’ın verdiği kararla birlikte, İBB’nin kıyıların korunması ve kamu yararının öncelenmesi konusundaki mücadelesi önemli bir adım atmış oldu. Kıyılar, halkın kullanımına açık olarak korunmaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.