Alanya'da Sıcak Geçen Sonbahar Tarımı Olumsuz Etkiledi

Alanya'da Sıcak Geçen Sonbahar Tarımı Olumsuz Etkiledi
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe bu yıl sıcak geçen sonbaharın tarım alanındaki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve zamanında yağmayan yağmurlar avokadoda verimi düşürdü.

Tarihin en sıcak yılı olma yolunda ilerleyen 2023’te sonbahar ayları da kurak geçti. Son 30 yıldan 1,5 ila 2 derece daha sıcak geçen kasım ayı tarlalardaki mahsulü de etkiledi. Geçtiğimiz dört aylık periyotta yağış miktarındaki azalış kış sebzelerinde verimin düşmesine neden oldu. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe sonbahar aylarındaki yağışsız günlerin Alanya’da meyve ve sebzeleri etkilemediğini belirtti. Öte yandan avokado da yaz mevsiminde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı kayıp yaşandığına değindi.

‘AVOKADO VE ZEYTİNDE FARKLI SEBEPLERDEN KAYIPLAR VAR’

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe açıklamasında, “Sonbaharda Alanya’da örtü altı ekim ve dikim yapıldığı için bir rekolte kaybı söz konusu değil. Hatta bolca vardı para bile etmedi diyebiliriz. Meyve olarak baktığımızda bölgemiz için, avokadonun yeni çıktığı dönemler, o yüzden bir sorun yok, muzda da rekolte kaybı yok. Sadece zeytinde yıl bazlı ilkbahara bağlı bir periyodisite gösterdiğinden dolayı bir rekolte düşüklüğü vardı. Genel hatlarıyla ilçemizdeki örtü altı sebzede ve meyve ağaçlarımızda herhangi bir yağışla ilgili rekolte kaybı yok. Sadece yaz mevsiminde yaşadığımız aşırı sıcaklar nedeniyle avokadoda biraz kayıp var. Zeytin de periyodisite gösterdiğinden dolayı kayıp var. Sonbahardaki yağışsızlık bizde sebze ve meyvelerde kayıp yaratmadı” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir