Korkulan oldu! Yapay zeka çığırından çıktı artık...

Korkulan oldu! Yapay zeka çığırından çıktı artık...
Her geçen gün biraz daha kendisini geliştirmeye devam eden yapay zeka teknolojisi hakkında son dakika açıklaması geldi.

Son dönemde teknolojide yaşanan büyük gelişmeler yapay zeka etrafında dönerken kendisini geliştirmeye devam eden bu alan hakkında peş peşe önemli açıklamalar geldi. Yapay zeka teknolojisinin gelişimi beklenenden çok daha hızlı bir şekilde ilerlerken konu hakkında Yaşar Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş çok önemli açıklamalarda bulundu.

Yapay zeka, her geçen gün gündelik yaşamı da etkisi altına alıyor. Resim, yazı, video oluşturmadan günlük rutin işlere kadar birçok içerik yapay zeka aracılığıyla oluşturuluyor. Eğitimde, sağlıkta, haber yazımında, araç kullanımında, şirket çalışanlarının dahi kullandığı bazı yapay zeka yazılımları, beğeniyle tavsiye ediliyor. Tüm işlevselliğinin yanı sıra, haftalar öncesinde bir robotun kendi sahibine saldırması endişeleri de beraberinde getirdi. Yaşar Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, “Yeni tür yapay zeka günlük yaşamın neredeyse her alanında etkisini gösterecek, yaşamı kolaylaştıracak ama bazı bilgi güvenliği risklerini de beraberinde getirecek” dedi.

YAPAY ZEKA TEHLİKELİ Mİ, RİSKLERİ NELER?

Yaşar Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, yeni nesil robotların yapay zeka algoritmaları kullanmadıklarına dikkat çekti. Bilgi güvenliğinin ise temel risklerden olduğunu vurgulayan Güzeliş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim hatlarında robot kullanımında aynı ortamda çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına çok dikkat etmeleri gerekir. İş yeri yöneticilerinin de bu duruma özel eğitim vermeleri mutlak bir gereklilik.

Üretim hatlarındaki robotların günümüzde çok az bir kısmı, yeni türden yapay zeka algoritmaları kullanıyor. Klasik yazılımlara dayalı çalışan robotların da oluşturduğu benzer riskler var ve birçok vaka yaşandı. Yeni türden yapay zekanın oluşturduğu en temel riskler ise aynı zamanda en yararlı, kullanışlı olduğu alanlardır. Genel olarak bilgi güvenliği en temel risk alanıdır. Artık gördüğümüze de inanmamamız gereken bir dönemdeyiz. Yeni türden yapay zeka araçları ile üretilmiş bir görselin, sesin, elektronik iletinin, kaydın, ev ödevinin, tasarımın, çizimin, raporun, spam iletilerin gerçek olup olmadığının anlaşılması insanlar için olduğu kadar bu amaçla geliştirilmiş yapay zeka araçları için de imkansız olmasa da zorluk derecesi oldukça yüksek bir görevdir.”

Son dönemde Hollywood ünlüleri ve dünyaca ünlü şarkıcıların müstehcen görüntüleri yapay zeka ile oluşturularak sosyal medyada yayımlanmış, ortaya çıkan görüntüler büyük tepki çekmişti. Yapay zeka oluşturduğu görüntüler ve videolar ile kusursuz bir başarı elde etmiş, bilgilerin güvenliği sorunu bir kere daha gündeme taşınmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir