Sigorta İşlemleri Hemen Başlayacak! e-Devlet Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Sigorta İşlemleri Hemen Başlayacak! e-Devlet Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?
e-Devlet'e eklenen yeni özellik sayesinde maddi hasarlı kazalarda matbu evrak gerekmeksizin e-Devlet üzerinden kaza tespit tutanağı tutulabilecek. Yeni başlayan uygulamada e-Devlet kaza tespit tutanağı nasıl tutulur? Hangi durumlarda bu yöntem kullanılamaz? Hangi bilgilere gerek duyulur? İşte sürücülere zamandan kazandıracak o uygulama!

Maddi hasarlı trafik kazaları için tutanak tutulması gerekiyor. Sürücülerin kendi aralarında anlaşmaları halinde bu işlem polis çağırmaya gerek kalmadan, kendi aralarında halledilebiliyor. e-Devlet uygulamasına eklenen yeni özellik ile birlikte artık e-Devlet kaza tespit tutanağı vatandaşlar tarafından da hazırlanabiliyor. Bu sayede sürücüler zamandan kazanmış oluyor ve işlemlerinin daha kısa sürede tamamlanması sağlanıyor. Peki e-Devlet üzerinden kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?

e-Devlet Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

e-Devlet üzerinden kaza tespit tutanağının tutulabilmesi için vatandaşların telefonunda e-devlet uygulamasının yüklü olması gerekiyor. Uygulamaya giriş yapan vatandaşlar, arama kısmına "Kaza tespit" yazdıklarında karşılarına Kaza tutanağı sekmesi çıkıyor. Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur sorusunun yanıtları için adımların takip edilmesi, ancak ilk olarak şartların kabul edilmesi gerekiyor.

e-Devlet Kaza Tespit tutanağı oluşturmak için Yeni Tutanak Oluştur butonuna tıklanması gerekiyor. Burada yeni bir kaza tutanağı oluşturulabileceği gibi mevcut bir kaza tutanağına dahil de olunabiliyor.

• Araç bilgileri

• Sürücü bilgileri

• Kazanın konumu

gibi bilgilerin yazılması gerekiyor. Bu arada tutanağın tutulduğu telefonda konum bilgisinin de açık bulunması gerekiyor.

Burada bilinmesi gereken en önemli detaylar arasında, e-Devlet mobil uygulamasında çift faktörlü kimlik doğrulamasının açık olması ilk sıralarda yer alıyor. Aksi halde tutanak ile ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor.

Oluşturulan kaza tutanakları, Sigorta Gözetim ve Bilgi Merkezleri kayıtlarına geçiyor. Sigorta şirketlerinin ekranına düşen kayıt sonrasında işlemlerin hemen başlatılması, vatandaşların sigorta şirketlerine haber vermelerine gerek bırakmayacak.

e-Devlet Kaza Tespit tutanağının tutulabilmesi için sağlanması gereken bazı şartlar da mevcut:

• Sürücüler alkol ve uyuşturucu kullanımı gerçekleştirmemiş olmalı.

• Kaza sırasında ölüm ya da yaralanma olmamalı.

• Kamu malı ya da 3. kişilere zarar verilmiş olmamalı.

• Trafik sigortasında kayıtlı olunması.

• Kazaya karışan araç sayısının 2 ile sınırlı olması.

• Sürücü belgesinin var ve kullanılan aracın cinsine uygun olması.

• Aracın kamu kurum ve kuruluşlarına ait olmaması.

Bu şartların sağlanmaması halinde olay yerine polis ve gerekli hallerde sağlık ekiplerinin çağırılması gerekecektir.