Kredi Kartları İçin Yeni Düzenlemeler Yolda: Değişiklikler Resmi Olarak Açıklandı

Kredi Kartları İçin Yeni Düzenlemeler Yolda: Değişiklikler Resmi Olarak Açıklandı
TCMB, kredi kartlarıyla ilgili kısıtlayıcı kararları duyurdu. Bankaların kart limitlerinde değişiklik yapacağı belirtildi. Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığıyla ekonomi modelinde büyük değişim yaşanıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz günlerde kredi kartlarına yönelik alınacak kısıtlayıcı kararları duyururken kararların ilk adımı atıldığı ifade edildi. Ayrıca bankaların kart limitlerinde yapacakları değişikliklerin detayları belli olduğu ifade edilerek  8 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın gelmesiyle Türkiye, ekonomi modelinde büyük bir değişim yaşadığı bildirildi. Tüm bunlarla beraber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından “Rasyonel Politikalara Dönüş” olarak nitelendirilen bu süreç, parasal sıkılaşma adımlarıyla devam ettiği de aktarıldı.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILACAK

TCMB’nin 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu toplantısında açıklamalarda bulunan Fatih Karahan, kredi kartlarına ve kredili ürün kullanımına yönelik kısıtlamaların sinyallerini verdiği ifade edilerek yapılan açıklamaların yanı sıra bankalar, kredi kartlarının limitlerine ilişkin yeni düzenlemeler yapmaya hazırlandığı aktarıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kart sahipleri için aylık gelirin 4 katı oranında limit tahsis edileceğini belirtmiş olsa da, bazı bankalar aynı kredi kartını uzun süre kullanan ve findeks notu yüksek olan müşterilere aylık gelirlerinin 10 katı oranında limit tahsis edebiliyor.

YANLIŞ KARARLARI TETİKLİYOR

Konu ile ilgili olarak Türkiye’de birçok kişinin asgari ücretle geçinirken dahi 150 bin lirayı bulan kart limitlerine sahip olması, yanlış finansal kararlar alarak borçlanma ve mali kriz riskini artırdığı ifade edilerek  bankalara gönderilen talimatlarla, aylık gelirinin 4 katı üzerinde limit verilen kartların limitlerinin düşürülmesi ve bankaların kredi kartı limitlerini incelerken daha sıkı incelemeler yapacağı vurgulandı. Ayrıca uygulamanın ekonomideki tüketim alışkanlıkları üzerinde de etkili olacağı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.