Emeklilerin Yüksek Zam Beklentisi Sona Erdi: Artık Yüksek Zam İhtimali Yok

Emeklilerin Yüksek Zam Beklentisi Sona Erdi: Artık Yüksek Zam İhtimali Yok
Türkiye'de Meclis tarafından onaylanan EYT düzenlemesi, 28 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu düzenleme sayesinde 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hakkına kavuşurken, yaklaşık 19 milyon emekli sayısıyla karşı karşıya kalacak.

Türkiye’de 28 Şubat 2023 tarihinde Meclis’ten geçen EYT düzenlemesi, 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik kapısını araladığı hatırlanırken bu kararın ardından, yaklaşık 19 milyonu aşan bir emekli sayısıyla karşı karşıya kalınacağı ifade edildi. Bununla beraber  28 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olmasını sağlarken bu düzenleme, sadece bir başlangıç olarak görüldüğü de bildirildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınan düzenleme, kademeli bir prim sistemi ile desteklenerek yıllara yayıldı. Bu da, önümüzdeki yıllarda da sisteme dahil olacak vatandaşlarla birlikte emekli sayısının 20 milyon sınırına yaklaşacağı anlamına geliyor.

EMEKLİ SAYISININ ARTMASI ETKİLİYOR

Ancak, bu hızlı artışın getirdiği bir dezavantaj da bulunduğu belirtilerek Sosyal güvenlik sisteminin yapısal özellikleri, emekli sayısındaki artışın emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Ayrıca  EYT düzenlemesinin etkileri sadece emekli sayısında değil, aynı zamanda Hazine’den alınan emekli payı oranında da kendini gösterdiği bildirildi ve yüksek enflasyon karşısında zaten erimekte olan emekli maaşları, artan emekli sayısı nedeniyle daha da baskı altına gireceği fiade edildi.

Hükümet, emekli sayısındaki bu artış karşısında emeklilere yönelik payı artırmayı düşünmüyor. Bu durum, emekli maaşlarının enflasyon karşısında güç kaybetmesine ve maaşların taban aylık seviyelerine yaklaşmasına neden olabilir.

ZAM MEMNUN ETMEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, parasal sıkılaşma süreci nedeniyle emekli ve memur maaşlarında ciddi artışların yapılamayacağı ifade edilerek yapılacak zam oranının kimseyi memnun etmeyeceği ifade edildi. Konu ile ilgili olarak emeklilerin alım güçlerini koruma mücadelesinde zorluk yaşayabilecekleri de bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.