Canan Karatay ve İbn-i Sina'nın paça çorbası yorumları...

Canan Karatay ve İbn-i Sina'nın paça çorbası yorumları...
Canan Karatay'ın mutlaka tüketilmesi gerektiğini söylediği paça çorbasıyla ilgili İbn-i Sina da yüzyıllar öncesinde yazmış olduğu kitabında bu çorbanın faydalarına değinmişti...

Prof. Dr. Canan Karatay yıllardır besinler konusunda verdiği tavsiyelerle haklı bilgilendiriyor. Canan Karatay'ın faydalarını anlatmakla bitiremediği paça çorbası... Yüzyıllar önce İbn-i Sina da yazdığı ''El-Kanun fi't-Tıb" (Tıbbın Kanunu) adlı kitabında paça çorbası hakkında önemli bilgilere yer vermişti. İşte parça çorbasının faydaları...

CANAN KARATAY PAÇA ÇORBASI HAKKINDA NE DEDİ?

Prof. Dr. Canan Karatay, çok uzun zamandır kelle ve paça çorbaları hakkında açıklamalarda bulunuyor. Her fırsatta bu çorbanın adeta şifa kaynağı olduğunu belirtiyor. Karatay, ayak ve kelleden yapılan paça çorbasının insan sağlığına faydalı olduğunu söyledi. Canan Karatay, bu çorbanın başta koronavirüs olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini öne sürmüştü.

64f57ab2e4bfdc0b14bce68d.webp

Canan Karatay geçtiğimiz yıllarda verdiği bir röportajda paça çorbası hakkında şunları dile getirdi:

Kelle ve ayak paça süper besindir. O kadar süperdir ki, bizim gibi yaşlıların diz, kalça ve bel ağrılarını giderir. Hastalıkları önler, korona virüsünü önler ve diğer bütün virüsleri önler. Vücudunuzun bağışıklık sistemi güçlü olursa hiçbir hastalık bulaşmaz size. Onun için sabah akşam kelle paça yemeği ihmal etmeyiniz efendim. Kollajen çok iyidir, glikoz amini çok iyidir ve mikropları öldürür. Bağırsak florasını düzenlediği için hastalanmazsınız, kalp hastası olmazsınız grip ve Alzheimer olmazsınız çocuklar aksırmaz öksürmez”

64f57ab1e4bfdc0b14bce68b.webp

İBN-İ SİNA PAÇA ÇORBASI HAKKINDA NE DEDİ?

Batılılarca hekimlerin önderi olarak bilinen İbn-i Sina; "Büyük Üstat" ismiyle de tanınır. Tıp alanında yedi yüzyıl boyunca temel kaynak eser olarak süregelen "El-Kanun fi't-Tıb" (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap, değişik Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyıl ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur. İbn-i Sina bu kitabında paça çorbası hakkında şu bilgileri vermiştir:

Öksürüğe iyi gelir, iyi bir kimusa (yemeklerin mide özsuyuyla karıştıktan sonra aldığı durum.) dönüşür ve bağırsakları yumuşatır.

64f57ab2e4bfdc0b14bce691.webp

PAÇA ÇORBASININ DİĞER FAYDALARI

Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır.

Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır. Bağ dokusunu desteklemesiyle dejeneratif eklem hastalıklarıyla savaşır ve kemik erimesiyle savaşmada etkilidir.

64f57ab1e4bfdc0b14bce68b-001.webp

Kolajen üretimiyle cildin genç görünmesine katkı sağlar.
Antioksidan etkisi ile bağışıklığı güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korur.

Yüksek kalorili ve yağlı olmasından dolayı kilo almak isteyenler için sağlıklı bir kilo alımını sağlar ancak yağ oranı yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Enerji verir.

64f57ab2e4bfdc0b14bce693.webp

Kanserle savaşır.
Sindirim sistemini korur ve iyileşmesine yardımcı olur.
İçeriğindeki proteinler ağız sağlığını olumlu yönde etkiler, diş eti hasarını onarmaya fayda sağlar.
Saç ve tırnakların uzamasına destek olur.

Viral ve bakteriyel enfeksiyonları uzak tutmaya yardımcı olan arginin ile soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve ateş görülme olasılığını azaltır. Limon, sirke ve sarımsak ile birlikte antibiyotik etki yaratır.
Antiviral ve antibakteriyel etkisi ile vücudu enfeksiyonlara karşı savaşmada yardımcı olur.

64f57ab3e4bfdc0b14bce69b.webp

İçerdiği amino asitler sayesinde uykuyu destekler.
Omega-3 bakımından zengindir ve beyin gelişimini destekler.

Kasların güçlenmesini ve kas ağrılarının azalmasını sağlar.
Eklemlerdeki sıvıların korunmasını destekler.

64f57c56e4bfdc0b14bce6d2.webp

KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler;

  • 500 gram kelle
  • 500 gram paça

Sos için:

  • 1 adet limon suyu
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Pul biber, sarımsak

    YAPILIŞI:

    Öncelikle kelle ve paçayı güzelce temizleyin. Ardından düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerine tencereyi doldurana kadar su ekleyin. Etler kemikten ayrılana kadar pişirin. Haşlanan etleri süzgeçten geçirin ve başka bir kaba alın.

    Oda sıcaklığında bekleterek soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise ayrı bir kabın içinde bekletin. Dilin zarını çıkarın ve kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kelle ve paçayı da küçük küçük doğrayın.

    Doğradığınız etleri haşlama suyunun içerisine geri koyun ve tekrar pişirin. Kelle paça pişerken sosu hazırlayın. 1 tatlı kaşığı sirke, limon suyu, sıvı yağ, pul biber ve tuzu karıştırın. Yemeğin içerisine yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra çorbanın üzerine sarımsak ekleyin ve sıcak bir şekilde servis edin.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir