Nakit Para Kullanımı Tüketicilerin Bütçesini Zorluyor

Nakit Para Kullanımı Tüketicilerin Bütçesini Zorluyor
Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, nakit para kullanmak psikolojik acıya neden olabilir. Araştırma, nakit kullanmanın kredi veya banka kartı kullanmaya göre yüzde 20 daha fazla stres yarattığını ortaya koydu. Nakit para kullanımı, harcamaları kontrol altında tutmanın etkili bir yolu olabilir ancak acı verici olabilir.

Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, nakit para kullanmak, kredi ya da banka kartı kullanmaya göre yüzde 20 daha fazla psikolojik acıya sebep oluyor.

Nakit para kullanmak acı veriyor

Nakit para kullanımı günümüzde popülerliğini yitirmiş olsa da, harcamaları dizginlemenin en iyi yolu olarak da görülebilir. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, nakit para kullanmak, kredi ya da banka kartı kullanmaya göre daha fazla psikolojik acıya sebep oluyor.

Yüzde 20 daha fazla psikolojik acıya neden oluyor

Ekonomik Davranış ve Organizasyon Dergisi’nde yer alan araştırmaya göre, nakit para kullanmak, kart kullanmaya göre yüzde 20 daha fazla psikolojik acıya neden oluyor. Araştırmacılar, bunun sebebini “kaybın acısını daha yoğun hissetmek” olarak açıklıyor.

Nakit para kullanırken neden daha fazla acı hissediyoruz?

Nakit para kullanırken, ödeme işleminin her adımını takip etmek gerekiyor. Tutarı kontrol etmek, doğru banknot ve madeni paraları seçmek, teslim etmek, para üstlerini almak ve aldıkları tutarın doğru olup olmadığını kontrol etmek gibi işlemler, nakit para kullanırken daha fazla zaman alıyor ve emek harcamamızı gerektiriyor. Bu da “kaybın acısını” daha yoğun hissetmemize yol açıyor.

Kartla ödemeyi kontrol etmek daha zor

Araştırmaya göre, kartla ödeme yapmak ise daha az acıya sebep oluyor. Bunun sebebi ise kartla ödeme yaparken ödeme işleminin daha hızlı ve kolay olması. Kartla ödeme yaparken, tutarı kontrol etme, doğru kartı seçme gibi işlemlerle uğraşmadan tek bir hamlede ödemeyi tamamlayabiliyoruz.

Araştırmanın sonuçları ne anlama geliyor?

Araştırmanın sonuçları, nakit para kullanımının azaldığı bir dönemde, politikacıların tüketicilerin elektronik ödeme yöntemlerini aşırı harcama yapmadan kullanmalarına yardımcı olacak araçlar geliştirmesi gerektiğini gösteriyor.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.