Araç muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek! Araç muayene sistemi SİL BAŞTAN değişti

Araç muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek! Araç muayene sistemi SİL BAŞTAN değişti
Türkiye geneli tüm araç sahiplerini ilgilendiren açıklama geldi araç muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek. Otomobil muayene sistemi değişti.

Araç muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek! Araç muayene sistemi SİL BAŞTAN değişti - Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren son dakika kararı açıklandı. Araba muayenesi yaptırmak isteyen kişilere yönelik olarak yapılan açıklamada sürücülere sağlanan kolaylık ilan edildi.

Bilindiği üzere ülke genelinde tüm araç sahipleri için belirli periyodlarda araç muayenesi yapılması zorunlu olup araba muayenesi hizmeti TÜVTÜRK tarafından sunulmaktadır. Araç muayenesi esnasında farklı pek çok kritere bakılmakta olup bunlardan biri de otomobil lastiği olarak öne çıkmaktadır. Lastik kontrolü hakkında yeni karar açıklandı.

TÜVTÜRK MUAYENE NELERE BAKILIYOR?

TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama ile muayene de dikkat edilenler şu şekilde açıklandı:

Seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir, kaza yapılmasına sebep olur. Araç muayanesinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler gözle ve elle mutlaka kontrol edilmektedir. Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen (özellikte lastiklerin aracın iç kısmına bakan yüzeylerinde oluşan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen) hasarlar muayene sırasında tespit edilmektedir.

Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekir. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde “Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış” kusuru belirtilir. Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) dastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini betirtmektedirler.

arac-muayene.jpg

ARAÇ MUAYENESİ LASTİK KONTROLÜ KARARI NEDİR?

Araç muayenesinde artık yaz lastiği ve kış lastiği kontrolü yapılmayacağı açıklandı. TÜVTÜRK tarafından gelen duyuruda muayenede dikkat çeken unsurlar da açıklandı. Bu doğrultuda periyodik muayene için lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmak zorunda olduğu belirtilirken Yola Elverişlilik Muayenesi'nde alt sınır 2 mm olduğu belirtilerek araç muayenesinde lastik diş derinlikleri dijital kumpaslarla ölçüldüğü ifade edildi.

Ayrıca kurum tarafından yapılan duyuruda araştırmalara göre tehlike sınırı kabul edilen 3 mm diş derinliğinin altına inen lastiklerde su deşarjı kapasitesi %70 düşerken fren mesafesi %30 arttığı ifade edilerek direksiyon hakimiyeti ise yeni bir lastiğe göre 6-7 kat azaldığı ve aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanacağı vurgulandı.

Araç muayenesi için yapılan açıklamalar sürücüler tarafından yakından takip edilirken alınan karar lastik kontrolü konusunda sürücülerin elini kolaylaştırmış olacak. Sürücüler tanınan bu kolaylık sayesinde artık daha rahat muayeneden geçme imkanı elde edecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir