Alanya'da korona tarım üreticisini arttırdı

Alanya'da korona tarım üreticisini arttırdı
Pandemi süreci ile birlikte sosyal yaşamdan ve iş hayatından uzaklaşılması vatandaşın özellikle tarıma yönelmesine neden oldu. Alanya’da bu süre zarfından 565 kişi üretici olduğunu belgelendirerek ziraat odasına kayıt yaptırdı.

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle vatandaşın tarımsal üretime olan ilgisi de arttı. Tarımsal üretimde dünyada Türkiye önemli aktörlerden biri olmasının yanı sıra ülkemizde de Alanya’da o denli önemli üretim merkezileri arasında bulunuyor. Örtü altı sebze, muz, narenciye, zeytin, avokado başta olmak üzere farklı tropikal meyve türlerinin merkezi konumunda bulunan Alanya’da ziraat odasına kayıt için başvuran çifti sayısı Mart ayından bu yana artış gösterdi.  Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe,  İçişleri Bakanlığı genelgesine istinaden üreticilerimiz sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldular. Çünkü insanların yaşamına devam edebilmesi için her türlü üretimin devam etmesi lazım. Daha öncesinde ve bu süreçte odamıza kayıt olmak isteyenler, üretim yapıp yapmadığına dair muhtarlarımızdan onay alıp yerinde tespitleri yapılarak müracaatları sonuçlandırıp kayıtlarını yaptık. Kayıtlı olanlara çiftçi belgesini verdik üreticilerimiz bu şekilde üretime devam etti.

MÜRACATLAR 800'Ü BULDU

Alanya Ziraat Odası olarak bu süreçte odamıza yeni kayıt için müracaatta bulunanların sayısı 700- 800 kişi oldu ancak bunlardan 565 kişiyi kayıt altına aldık. ÇKS için kayıt olanlar var, tarım Bağkur için kayıtlı üreticilerimiz var, bankadan yatırım yapmak için kredi müracaatta olanlar var" dedi.

KAYITLAR DEVAM EDECEK

2020 tarım takvimini 2019’un Eylül ayından itibaren başladığına dikkat çeken Göktepe, “Oda olarak 2020 için bugüne kadar 7133 kişiye çiftçi belgesi verdik. Bunlardan hem ÇKS için hem de banka için olanlar var. Tarım Bağ-Kuru için elektrik abonesi için belge alan üreticilerimiz bulunuyor. Şuan için toplam üye sayımız 21 bin 581 bunun yaklaşık 3500’ü pasif durumda.  2020 için 3735 üreticimiz ÇKS kaydı yaptırdı. Ancak ÇKS kayıtları pandemi nedeniyle 2,5-3 aylık süreçte üreticimiz sokağa çıkma kısıtlamasına uydu,  30 Haziran’a kadar ÇKS kayıtları devam edecek. Sayın Dışişleri Bakanımıza ve ilgili bakanlıklara Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla bir karış boş toprak kalmayacak demesi bizi çok mutlu etti. Çünkü biz yöneticiler olarak gerçekten sonuna kadar en kaliteli üretim yapma sözünü veriyoruz, üyelerimizi ve üye adaylarımızı bu yönde yönlendiriyoruz. Girdi maliyetlerimizi özellikle enerji hususunda biraz daha esnetilmesini bir kilovat saatin tarımsal aboneliklerde 50 kuruşa inmesi hususunda da devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir