OYAK Çimento, Antalya'daki rehabilitasyon bölgesi ile yaban hayatını koruma öncüsü!

OYAK Çimento, Antalya'daki rehabilitasyon bölgesi ile yaban hayatını koruma öncüsü!
OYAK Çimento, Antalya'daki eski üretim sahasını doğaya kazandırma çalışmalarına devam ediyor. Binlerce fidan ve tohumun toprakla buluştuğu Rehabilitasyon Bölgesi, yaban hayatını koruma amacı taşıyan bir rehabilitasyon çalışması olarak öne çıkıyor.

Karbon azaltım faaliyetlerine 2020 yılında hız veren OYAK Çimento, iklim değişikliğine bağlı riskleri odağına alarak hazırladığı 2050 yol haritası kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

Çevreci yaklaşımını üretim faaliyetlerinin merkezine koyan şirket, bu doğrultuda sektörde önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Gelecek nesiller ve yaban hayatının korunması için elini taşın altına koyan şirket, bu doğrultuda Antalya Rehabilitasyon Bölgesi’ndeki çalışmalarına devam ediyor. 2004-2017 yılları arasında söz konusu alanda üretim faaliyetlerini yürüten OYAK Çimento, 3 yıldan daha uzun süredir bölgenin tekrar doğaya kazandırılması için çalışıyor. 19,31 Ha (hektar) büyüklüğe sahip Antalya Rehabilitasyon Bölgesi’nin, yaban hayatı ilan edilen bir alanda yürütülen ilk rehabilite çalışması olma özelliğini taşıdığı belirtildi.

Madencilik faaliyetleri sonucunda, arazinin doğaya yeniden kazandırılması için yürütülen çalışmalar doğrultusunda, öncelikli olarak şev açıları, kademe ve basamak boyutları uzun süreli stabilite dikkate alınarak yapıldı. Sert zeminde 4 metre aralıklarla 1 metre derinliğinde kırıcılarla açılan çukurlar toprak ile doldurularak; 3 bin 562 adet kızılçam, 3 bin 150 adet fıstık çamı, 480 adet defne, 392 adet keçiboynuzu, 93 adet servi, bin 194 adet zakkum, 3 bin 200 adet lavanta ve 20 adet badem türünün yanı sıra yaban hayat için meyveli ağaç çeşitleri dikildi. 200 kg kızılçam tohumunun da atıldığı bölgeye, ayrıca fidanların su ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile 12 bin metre damlama su sistemi döşendi. Aynı zamanda, yaban hayvanları için alana iki adet dört metrekarelik su havuzu da inşa edildi.

Karbon azaltım faaliyetlerine 2020 yılında hız veren OYAK Çimento’nun, bu kapsamda şirketlerin küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmak için bilime dayalı hedefleri belirlemek adına ihtiyaç duyduğu kriterleri bir araya getiren “Net-Zero” (Net-Sıfır) taahhüdünü Türkiye’de veren ilk çimento şirketi olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde “Net-Zero” taahhüdü SBTi tarafından tescillenen şirket, sürdürülebilirlik alanında son beş yılda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Alternatif ham madde ve yakıt kullanımının artırılması, klinker kullanım oranının azaltılması, termal enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması ve yeni nesil teknolojilerin kullanılması, OYAK Çimento’nun “Net Zero” yaklaşımındaki temel stratejileri oluşturuyor.

Haber Editörü
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir