Alanya’da işsizlik sorununa oteller çare oldu

Alanya’da işsizlik sorununa oteller çare oldu
Pandemide işsizlik vatandaşın belini bükerken, yeni normalleşme ve kaynak pazarların açılması Alanya'ya nefes aldırdı. 2020 yılında 60 bine kadar düşen sigortalı çalışan sayısı, 2021'nin Haziran ayına kadar olan süreçte 95 bine yükseldi.

Pandemiyle istihdam oranları düştü, işsizlik arttı ve vatandaşın ekonomik gücünde daralma meydana geldi. Özellikle turizmden ekmek yiyenler, pandemi sürecinde zorlu bir sürecin içinden geçti. Alanya'da turizmden büyük pay alan ilçeler arasında yer alıyor. Otelcisinden, esnafına, halcisinden, pazarcısına kadar birçok sektör turizmden beslenirken, 2020'nin Mart ayında Türkiye'de ortaya çıkan koronavirüsle düzen altüst oldu.

İSTİHDAMDA 2020'DE HIZLI DÜŞÜŞ
İlçede istihdam sağlanan yerler arasında turizm tesisleri başı çekerken, pandemide kaynak pazarların kapanması sonucu oteller de açılmayınca istihdam sağlanamadı. 2019 yılında sigortalı çalışan sayısı 120 bin iken, 2020 yılında bu sayı yarı yarıya düştü ve 60 bin olarak kayıtlara geçti.

NORMALLEŞME İŞE YARADI
Hayatı 2020 yılında durma noktasına getiren pandeminin 2021 yılında seyrinin değişmesiyle birlikte yurt dışında hareketliliğin oluşması sonucu, otellerde ciddi oranda açılma meydana geldi ve istihdam sayısı da arttı. Alanya'da 2021 yılının Haziran ayına yönelik alınan verilerine göre sigortalı çalışan sayısı 95 bine yükseldi.

ALANYA'DA İŞSİZLİĞE OTEL ETKİSİ
Geçen yıl pandeminin seyri nedeniyle otellerin yüzde 30'unun açık olması nedeniyle işsizlik oranları artarken, yetkililer bu yıl açık otellerin yüzde 90'ı bulması sonucu, işsizlikte 2021 yılı genelinde azalma yaşanacağı beklentisinde. Ancak pandemi nedeniyle otellerin tam kapasite olarak çalışamaması istihdam rakamlarının 2019'u yakalayamamasına neden oluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir