Demirci: İl olmak Alanya'nın tarihten aldığı haktır

Demirci: İl olmak Alanya'nın tarihten aldığı haktır
CHP’li Alanya Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci, Alanya’nın il olması hayalinin, Osmanlı dönemine kadar dayandığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyesi Erkan Demirci, il olma ve demiryolu konularının sadece günümüzde değil, Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden beri konuşulduğunu tarihi anekdotlarla anlattı. Demirci şunları söyledi:

“TREN KAÇMADAN MÜDAHALE ETMELİYİZ”
“İl olma konusu hâlâ gündemde ancak demiryolu güzergahı Kayseri, Konya Akseki yolu üzerinden Manavgat ve Antalya olarak planlanıyor. Tren kaçmadan müdahale edip, bir kolun da Gazipaşa havalimanına kadar uzamasını sağlamalıyız. Türk Tarih Araştırmacısı, büyük üstat İbrahim Hakkı Konyalı, ‘Alanya Tarihi Turistik Kılavuz’ adlı kitabında tam 74 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu çökerken Alanya’nın Antalya’ya bağlanarak bağımsızlığını kaybettiğini ve Alanya’nın il olmasının tarihten gelen bir hak olduğunu söylüyor. Ankara’dakilerin bu haklı talebi görmeleri ve duymaları dileğiyle 1946 basımlı kitabın ön sözünden bir kısmı aşağıda alıntılıyor ve bu kitabı Alanya’nın yakın ve uzak tarihi ile ilgilenen herkesin okumasını tavsiye ediyorum. “Atatürk en büyük Türk hükümdarının şerefli adına nispet edilen bu şehri Cumhuriyet Türkiye’sinin kışlak bir başşehri haline getirmek için mütehassıs mimarlarla ve mühendislerle beraber Alaiyye’yi ziyaret etmişti. Siyasi bir zaruret onu burada fazla bırakmadı. Bu işin bir hakikat oluşunun şerefi onun büyük halefi milletin gözbebeği Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün başını haleliyecektir. Yaradılış tarihi icablar Alanya’ya mümtaz ve müstesna bir durum temin etmiştir. Selçuklular zamanında Konya’nın kışlağı ve emir-üs-sevahillerin makarrı, Karaman Beylerinin merkezi idi. Osmanlılara geçtikten sonra da 78 yıl evveline kadar sancak ve liva merkezliğini muhafaza etti. Osmanlı İmparatorluğu çökerken Antalya’ya bağlanmak suretiyle bağımsızlığını kaybetti. Müsait bir sınırla il haline getirilmesi onun tarihten aldığı haktır. Büyük Millet Meclisinin bu hakkı yerine getirme kararını verdiği oturumunu tarih altın sayfasına yazacaktır. Bundan sonra küçük Asya’nın ciğeri, başı olan Ankara’ya can damarı mesabesindeki bir demir yolu ile bağlanmalıdır.”