Demirci: Büyükşehir sinekle mücadeleyi başaramadı

Demirci: Büyükşehir sinekle mücadeleyi başaramadı
Alanya Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında yapılmak istenenin bir algı operasyonu olduğunu iddia ederek, Antalya Büyükşehir Belediyesinin sinekle mücadelede başarılı olamadığını yazdı.

Alanya Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci'nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında yapılmak istenenin bir algı operasyonu olduğunu iddia ederek, Antalya Büyükşehir Belediyesinin sinekle mücadelede başarılı olamadığını yazdı.

Demirci; "yapılmak istenen algı operasyonunu fark edenler de var" ifadelerini kullandı. 

Alanya'da yerel bir gazete çalışanına övgüler yağdırdığı gözlenen Demirci açıklamalarına maddeler sıralayarak devam etti. 

Bu maddelerde en çok dikkat çeken ifadeler ise Demirci'nin Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin "sivrisinekle mücadelede başarılı olamadı, kırsal mahallelere hizmet götüremedi, içme suyu yatırımları yetersiz, su arızalarına geç müdahale ediyor, hatta suya zam yapılmasına gerek yok, zaten Alanya'nın suyu pahalı, ucuzlaması gerekir" ifadelerini kullanması oldu.

Demirci açıklamasında şunları paylaştı;

"Aşağıda yazdıklarımın doğruluğunu dileyen araştırabilir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. O yüzden sonuna kadar okumanızı dilerim.

1-) ASAT 2560 sayılı İSTANBUL SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN hükümlerine tabi bir kurumdur. (Ek Madde 5)

2-) Kanunda Su satışı fiyat tarifelerini belirleme yetkisi Genel kurula verilmiştir. (6. Madde "f" fıkrası)

3-) ASAT Genel kurulu büyükşehir meclis üyelerinden oluşmaktadır. Su satışına ilişkin fiyat tarifelerini büyükşehir meclis üyeleri belirlemektedir.

4-) Su satış tarifeleri her yıl genel kurulda tartışılır ve oylanarak karara bağlanır.

5-) ASAT genel kurulu kararıyla belirlenen su satış fiyatı yine genel kurul kararıyla her ay tüfe oranında arttırılarak uygulanır.

6-) Sonuç olarak su satış fiyatı yılda bir kezbüyükşehir meclis üyelerinin oylarıyla genel kurulda belirlenir ve sonrasında bir yıl boyunca her ay tefe oranında artar.

7-) Halen Antalya büyükşehir Belediye Meclisi'nde Alanya'yı temsil eden Belediye Başkanı dahil olmak üzere 4 MHP, 2 AKP, 1 CHP ve 1 İYİ Parti'li toplam 8 üye bulunmaktadır. Bu üyeler aynı zamanda ASAT genel kurul üyeliği de yapmaktadır.

8-) Asat Genel Kurulu eylül 2019 tarihinde aldığı kararla su satış tarifelerini yeniden belirlemiş ve fiyatlarda eylül 2019 itibariyle ortalama %20 artış yapılmıştır. O tarihte belirlenen su satış fiyatı her ay devlet tarafından açıklanan tüfe oranında artmaktadır. Bu uygulama yeni bir uygulama olmayıp, geçmiş dönemden beri devam edegelen bir uygulamadır.

9-) Son dönemde yaratılmak istenen algı operasyonuyla bazı kesimler tarafından suya zam yapıldığı iddia edilmektedir. İddia sahipleri ASAT genel kurulunca eylül 2019'dan sonra suya zam yapılıp yapılmadığını kendi partilerini temsil eden diğer büyükşehir meclis üyelerine sorup öğrenebilirler.

10-) Eğer ASAT Genel kurulu yapılmadan hukuksuz bir şekilde  Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce suya zam yapıldığını iddia ediyorlarsa sosyal medya ya da basını kullanmayı bırakıp yasaya aykırı davranmaktan,  görevi kötüye kullanmaktan dolayı ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulununabilirler.

11-) Evet özellikle mayıs ayında su faturaları önceki aylara oranla yüksek gelmiştir. Çünkü Mart nisan ve mayıs aylarını tüm aile olarak büyük çoğunlukla evlerimizde geçirdik. Önceden çocuklarımız okulda ebeveynlerden en az birisi iş yerinde oluyordu ve gündüz saatlerinde su harcamıyorlardı. Son dönemde büyük çoğunlukla herkes evdeydi. 4 kişilik bir aileyi hesaba katarsak gündüzleri sadece bir kişi evde su kullanırken, Covid 19 nedeniyle herkes evde kaldığı için 4 kişi birden su tüketmeye başladı.Yine bu dönemde temizliğe hijyene daha fazla dikkat ettik, Normale göre daha fazla çamaşır yıkadık, evimizi temizledik, duş aldık, elimizi yıkadık  Elbette su tüketimimiz doğal olarak arttı. Ayrıca ASAT tarafından nisan ayında su sayaçları okunmadı. Zaten ekonomik anlamda zorlanan insanlarımıza destek olabilmek adına önceki iki ayın ortalama su tüketimi hesaplanarak bulunan tüketimin %80'i faturalara yansıtıldı. Kalan %20'lik tüketim gelecek döneme bırakıldı.Sonuçta kullandığımız su miktarı 3-4 katına çıkınca su bedelleri de otomatik olarak 3-4 katına çıktı.

12-) Olaylara siyasi değil de cebindeki para açısından bakan ve su faturasındaki artışın sebebini anlamaya çalışan sağduyulu vatandaşlarımıza ve eleştirilerine saygım sonsuzdur.  Siyasi olarak değil, samimi olarak eleştiri yapan vatandaşlardan ricam şudur. Lütfen eski faturalarınızdan geçtiğimiz aylardaki su tüketiminizin kaç ton olduğuna bakınız. Faturalarınızı attıysanız ASAT'tan geçmiş dönem tüketim miktarınızı isteyiniz. Bir de son ay gelen faturanızdaki su tüketiminizin kaç ton olduğuna bakınız. Eğer tüketim miktarınız ton olarak önceki aylarla aynı ya da birbirine yakın olmasına rağmen su bedeli orantısız olarak yüksek geldiyse ASAT'a itiraz ediniz. Mutlaka düzeltilecektir. Ama su bedeliniz su tüketiminizle orantılı olarak arttıysa ASAt'ın suya zam yapmadığını, fiyat artışının tüketim artışından kaynaklandığını eşinize dostunuza anlatınız

13-) Sonuç olarak elbette Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin eleştirilecek pek çok eksiği vardır. Belediye sivrisinekle mücadelede başarılı olamadı, kırsal mahallelere hizmet götüremedi, içme suyu yatırımları yetersiz, su arızalarına geç müdahale ediyor, hatta suya zam yapılmasına gerek yok, zaten Alanya'nın suyu pahalı, ucuzlaması gerekir vs. her şey söylenebilir ve eleştirilebilir. Ama büyükşehir belediyesi Gülevşen Cami'ni restore ediyor diye ya da yapılmayan zamma rağmen su fiyatlarına zam yapıldı diye eleştiri yapılmaz.

14-) Eleştiri ancak samimi olursa kabul edilir. Halk üzerinde yanlış algı oluşturmak adına yapılan yanlı  eleştiriler toplum nazarında kabul görmeyecektir. Hani durup durup CHP zihniyeti diyorlar ya işte benim olaylara bakış açım budur.

15-) Bu konudaki son açıklamamdır. Hiç kimseyle polemiğe girmeyeceğim. Suya  zam yapıldığını iddia edenler açısından yargı yolu açıktır. Takdir olaylara objektif olarak bakmayı başarabilen sağduyulu Alanya halkınındır."