Astımı ve alerjik hastalığı olanlar dikkat!

Astımı ve alerjik hastalığı olanlar dikkat!
Alerji haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulunan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Esra Hazar Sayar astım ve alerjik hastalığı olan vatandaşları COVİD-19 pandemisi sırasında tedavilerini aksatmamaları konusunda uyararak bunun önemini vurguladı.

Alerjik hastalıkların yaş, cinsiyet, ırk, ülke farkı gözetmeden Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişiyi etkilediğini belirten  Uzm. Dr. Sayar bu durum bazen kendiliğinden geçebilecek kadar hafif olabileceği gibi yaşamı tehdit edici nitelikte de olabileceğini söyledi.  Esra Hazar Sayar:" Alerjik rahatsızlıklar hasta ve yakın çevresinde yaşam kalitesini ciddi bozukluktan sosyal izolasyona kadar kadar varabilen sorunlara yol açabilmektedir.

Alerjik hastalıklar hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Alerji Organizasyonu (WAO) tarafından açıklanan Dünya Alerji Haftasının yeni teması bu yıl 28 Haziran- 04 Temmuz tarihleri arasında “COVİD düzenli alerji tedavinizi durdurmaz” olarak belirlendi. Bu tema ile COVİD-19 pandemisi sırasında alerji ve astım ile ilgili alınan tedavilerin aksatılmamasının öneminin vurgulanması amaçlandı. 

ALERJİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT! 
COVID-19 yani yeni tip bir coronavirüse bağlı gelişen ( SARS-CoV2) Coronavirüs Hastalığı,  tüm dünyaya yayılmış olup kişiler hafif semptomlu ya da asemptomatik olsalar bile hastalığı bulaştırabilmektedirler. Henüz bir aşısı da mevcut değildir. Pandemi durumu astım ve alerjik hastalığı olanlarda bir kaygı oluşturabilmekte ve bazı semptomların benzerliği kafa karıştırıcı olabilmektedir. Hekimler bu noktada COVID-19 ve allerji semptomları arasındaki farklılıkları tanımlayarak, sağlık değerlendirmelerini yapıp ve tedavi planlarını gözden geçirerek hastalarının endişelerini azaltabilirler. En önemli noktalardan biri bireylerin astım ve alerji için kullandıkları özellikle inhaler kortikosteroid ve diğer astım kontrol edici ilaçlarını bırakmamasıdır. 

Eğer astımınız var ise hastalığınızın kontrol altında olması virüse karşı daha iyi bir savunma göstermenizi sağlar. Çoğu solunum yolu virüsleri ciddi astım ataklarının tetikleyicisi olup astımlı kişilerde akciğerde mevcut olan inflamasyon (yangı) virüsle savaşmayı zorlaştırabilir. Semptom olsun ya da olmasın reçete edilmiş olan kontrol edici ilaçları düzenli kullanmak bu inflamasyonu azaltacak ve virüsle daha etkili savaşmaya yardımcı olacaktır. "diye konuştu.