ALKÜ'lü Akademisyenlerden Pandemi Normalleşme Kılavuzu

ALKÜ'lü Akademisyenlerden Pandemi Normalleşme Kılavuzu
COVİD 19 pandemisinin normalleşme sürecinde bilimsel olarak yapılması gerekenleri içeren kapsamlı kılavuz çalışması İngiltere'de yayınlandı.

Türk Bilim insanlarınca yapılan araştırma sonuçlarını içeren normalleşme kılavuzu sosyal ve bilimsel açıdan normalleşmenin bütün önemli noktalarını aydınlatıyor. Dünyada alanında öncü olan bu araştırma, normalleşmek isteyen tüm kişi, kurum ve ülkelere yol gösterecek bir niteliğe sahiptir. Yolu daha güvenli hale getirme mottosuyla yola çıkan ALKÜ’lü bilim insanları, pandemide işlerin rayından çıkmasıyla nasıl baş edebileceğimizi ortaya koyan bir çalışma yaptılar. 

Doç. Dr. Ali Öztürk, Dr. Hasan Basri Savaş ve Dr. Mehmet Enes Sözen’den oluşan ALKÜ’lü akademisyenler normalleşmenin en doğru ve en güvenilir modelini oluşturmak için uzun süre çalıştılar. Yazdıkları araştırma makalesi İngiltere’de hakemli ve saygın bilimsel bir dergide yayınlandı. Böylelikle şimdi normalleşme için yol haritamız daha berrak hale geldi. Araştırmacılar, makro tedbirlerden başlayarak bireye varana kadar normalleşmek için nasıl bir yol izleneceğine dair çok detaylı bir model kurdular. Ekipteki akademisyenlerin daha önce; COVID-19 sürecindeki hasta ve vefat sayılarını önceden %90’ın üstünde bir oranla doğru biçimde hesaplayan araştırmaları ve COVID-19’dan korunmak için uygun beslenme biçimi gibi makaleleri de yayınlanmıştı. Bu makaleler tüm Dünya’da büyük ilgi görmüştü. 

Makalede; insana uygun, kültüre uygun, kuruma uygun çeşitli başka parametrelerin de yer aldığı bir normalleşme teklifi sundular. Detaylı bir analizle, uygulanabilir ve etkili normalleşme yollarını adeta bir matematik modeli gibi çarpıcı bir hale getirdiler. Hepimizin sorumluluğu var diye düşünen ALKÜ’lü akademisyenler, başkasını korumak en erdemli yoldur prensibiyle yola çıktılar.

Makalede birçok alt başlıkta sağlıkla ilgili, sosyal, beslenme içerikli çok farklı sorunlara pandemiyi bitirecek çözümler sunuldu. Makalenin orijinal başlığı; ‘COVID-19 Pandemic and Precautions and Risks for Institutional Normalization (In the Example of ALKU Professional Opinion)’ ve İngiltere’de yayınlandığı derginin adı; ‘Electronic Journal of Medical and Educational Technologies’tir.

Normalleşmek ve pandeminin sıkıntılarından kurtulmak için öncü olan, normalleşme kılavuzu niteliğindeki bu bilimsel araştırma makalesinin Alanya’daki ALKÜ’lü bilim insanlarınca yazılması haklı bir gurur kaynağıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir