Myra Antik Kenti'nde kazılara tapu engeli! Geçmişin sırları kamulaştırma sorunuyla karşı karşıya

Myra Antik Kenti'nde kazılara tapu engeli! Geçmişin sırları kamulaştırma sorunuyla karşı karşıya
Demre'de bulunan binlerce yıllık tarihi Myra Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları, kamulaştırma engeline takıldı.

Demre'de bulunan Myra Antik Kenti'nde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik liderliğindeki ekip, büyük bir özveriyle kazı çalışmalarını yürütüyor. Bu kazılarda Roma, Bizans ve Kalkolitik Çağ'a kadar uzanan tarihi dönemlere ait kalıntılar ve önemli bulgular gün ışığına çıkıyor. Özellikle Myra Antik Kenti'nde yer alan 11 bin kişilik antik tiyatronun kazıları hemen tamamlanma aşamasına gelmiş durumda.

KAMULAŞTIRMA SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA

Ancak, bu önemli kazı çalışmalarının önünde ciddi bir engel bulunuyor. Demre, verimli tarım topraklarına ve seracılığa ev sahipliği yapan bir bölge. Myra Antik Kenti'nin üzeri tamamen sera alanlarıyla dolu. Kamulaştırma çalışmalarının gerçekleştirilmesi durumunda, antik kentin tamamı ortaya çıkabilecek.

MYRA ANTİK KENTİ'NİN ÖNEMİ

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, bu bölgede elde edilen buluntuların önemini vurguluyor. Kalkolitik Çağ'a ait seramiklerin 9,5 metre derinlikteki sondaj çalışmalarında bulunmasının sadece bir örnek olduğunu belirtiyor. Demre'nin yer altında farklı dönemlere ait antik yerleşimlerle dolu olduğunu ve bu kalıntıların son derece iyi korunduğunu ifade ediyor.

TARİHİ ZENGİNLİKLERİN GELECEĞİ

Prof. Dr. Nevzat Çevik, kamulaştırma çalışmalarının gerçekleşmesi halinde Myra Antik Kenti'nin tarihi mirasının açığa çıkacağını dile getiriyor. Sadece tiyatro değil, diğer yapıların da görünür hale geleceğini söylüyor ve gelecek nesillere bilgi mirasının aktarılmasının önemine vurgu yapıyor. Ancak, kamulaştırma çalışmalarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şu an belirsizliğini koruyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Demre'deki Myra Antik Kenti'nin tarih ve arkeoloji dünyası için önemini sürdüren bir merak konusu olarak kalmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.