Gamze Gündoğmuş

Gamze Gündoğmuş

Koronavirüs sürecinde ruh sağlığımızı nasıl koruruz?

Aralık ayında ortaya çıkan ve bugün 120’den fazla ülkede görülen koronavirüs; ülkemiz ve dünyada pandemik (çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır) bir hastalık olarak anılmakta ve hızla dünyanın en önemli konusu haline gelmektedir. Sürekli maruz kaldığımız, sosyal hayatımızı bir çok açıdan ele geçiren bir hal almıştır. Hal böyleyken ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? insanların belirsizliğe karşı verdiği en yaygın tepki kaygıdır ve bu kaygı artarak panik reaksiyonuna yol açabilmektedir. Belirsizliğin yarattığı kaygıyla baş edebilmek için öncelikle daha sağ duyulu olmalı ve belirsizliğe karşı toleranslı olabilmeliyiz. Stres ve kaygı öncelikle kortizol hormonu aracılığı ile bağışıklık sistemimizi zayıflatıp, bizi daha hassas bir yapıya getirebilmektedir. Bu sebeple kaygımızı yönetebilme adına bazı teknikleri öğrenmemizde fayda var. *Doğası gereği yayılması tam anlamıyla kontrol edileyemeyen bir şey olan virüsü, işlevsiz davranışlarla kontrol etmeye çalışmamalıyız.

* Kaygımızı ideal düzeyde tutmaya çalışmalı ve çok düşük ve ya çok yüksek kaygının kendimizi korumamıza engel olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. İdeal düzeyde kaygı; önerilen tedbirleri uygulamamız İçin itici güç sağlarken, paniğe kapılma ya da boş verme davranışlarına engel olacaktır.

** Kaygımızı yönetmek için uygulanan bazı davranışlar (maske ile dolaşmak, market stoğu yapmak, sürekli eldiven kullanmak, çamaşır suyuyla her yeri Sürekli silmem vb.) kısa vadede kaygımızı azaltabilir ya da kaygı üzerinde ki kontrol hissini güçlendirebilir ancak uzun vadede obsesyonların (takıntı) artmasına ve yüksek kaygı düzeyine sahip bireylerde psikolojik sağlamlığın düşüşüne sebep olabilmektedir.

< bahsettiğimiz bu durum önlem alınmayacağı anlamına gelmemektedir, güvenilir ve doğru kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda alınan önlemler, kaygımızı yönetmekte fayda sağlamaktadır. > Gerekli önlemleri aldıktan sonra dahi ortay çıkan kaygı, işlevselliğimizi bozmakta ve kaygımızın kontrolsüz bir şekilde artmasına sebep olabilmektedir.

Korku ve panik duygusunun bilgiye yoğun şekilde maruz kaldığında da artmaya eğilimli olduğunu unutmayın. Günün belirli saatlerinde, konunun uzmanlarından alınan doğru bilgileri öğrenmek yeterli olacaktır, uzun süre sosyal medyada vakit geçirmek, felaket senaryolarına kendinizi maruz bırakmak, sosyal ortamlarda sürekli bu konu hakkında asılsız konuşmaları dinlemek  kaygı duygusunu besleyebilmektedir. Aşırı kaygı da bazı felaket senaryolarının gerçekçi görünmesine zemin hazırlayabilir. 

Aşırı bilgiyi değil doğru bilgiyi arayın. Kaygıya teslim olup gelecekle ilgili karamsar düşüncelerden kaçının, geleceğe dair umudunuzu koruyun ve uzun vadeli planlarınızı aklınızdan çıkarmayın...

*Çevrenizde içinde bulunduğumuz durumda daha fazla kaygı duygusu besleyen bireyler olabilir, birbirimizin kaygısını arttırmak, diğerlerinin duygusunu benimsemek yerine hem kendimize hem de diğer bireylere empati ile yaklaşalım. Yardımlaşma ve paylaşma duygusunu derinden yaşayalım. Olumlu mesajlar ve paylaşımlar hepimizin kendimizi daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

*Zorlantı yaşadığınız anlarda kendinizi rahat hissedeceğiniz bir alanda oturun ve derin bir nefes alın. Bir dakika boyunca zihninizi ve bedeninizi zorlayacak şeylerden arının ve sadece rahatlama hissine odaklanın. Kendinize şu cümleyi tekrar edin “ iyi hissetmek için kendime izin veriyorum...

*Bedeninize iyi bakın, yeme-içme gibi ihtiyaçlarınıza özen gösterin, sağlıklı beslenme çok önemli unutmayın ! Bol bol su tüketin. Mümkün olduğunca evde egzersizlerinizi yapmaya çalışın, kendinizi ihmal etmeyin. 

*Kendinize özen gösterin, bütün gün evde olsanız dahi sevdiğiniz kıyafetleri giyin, film izleyin, kitap okuyun. Size anlam katacak içeriklere sahip bilgiler edinin. Unutmayın yeni şeyler öğrenmek zihni her zaman dinç tutar ve yaşam enerjinizi yükseltmeye fayda sağlar.

Eğer kaygınız işlevselliğinizi bozuyor ve bu yöntemlerle ideal düzeye inmiyor ise uzman bir kişiden destek almanızda fayda var..

İçinde bulunduğumuz bu süreci her açıdan sağlıklı geçirebilmek dileğiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gamze Gündoğmuş Arşivi