Mehmet Dikici

Mehmet Dikici

İyimserlik

Medeniyetimiz bize her konuda eşsiz bir rehberlik yapıyor bilene…

Korku ile ümit arasında olmak, ancak ümidin biraz daha ağır basması…

Rahmetinin gazabını geçtiğini bize söyleyen Kâinatın sahibi…

Sağlıklı ve formda bir hayatın kolay ve garantili yollarından biri ve belki de en önemlisinin de iyimserlik olduğunu söyleyen sağlık uzmanları var. ‘‘Hayatın genel olarak iyi ve güzel olduğunu düşünmek’’ olarak tanımlanan iyimserlik (optimizm), duygusal açıdan yaşamımızın parlak ve ümit vaat eden yönlerini daha çok görmeye ve hissetmeye dayanır.

Optimizm felsefesi yalnızca dünyanın var oluşunda bile metafizik açıdan mevcut olabileceklerin en iyisinin bu dünya olduğu görüşünü kabul etmektir. İyimserlik, yaşam boyunca çeşitli güçlüklerle karşılaşabileceğimizi, ama bunların hepsini olumlu tutum ve davranışlarla aşmanın mümkün olduğunu koşulsuz olarak kabul etmemizdir. Hayata daha yapıcı, hoşgörülü ve kabul edilebilir tutumlarla bakmak demektir.

Çok sayıda araştırmacı iyimser bir tutumun sağlığımızı güçlendirerek, orta ve ileri yaşlarda karşılaşabileceğimiz süreğen hastalıkları azaltabileceğimizi ortaya koymaktadır.

İyimserliğin öğrenilebilmesi her zaman ve her yaşta mümkündür. Erken yaşlarda hayata daha iyimser bakmayı öğrenebilenler, engeller ve sorunlarla karşılaştıklarında ne ümitsizliğe, ne de çaresizliğe kapılır. Kollarını bir an önce sıvayıp engelleri aşmanın yolunu arama alışkanlığını erkenden edinenler, beklenmeyen olaylar karşısında asla kötümser yaklaşımlar geliştirmezler. Böyle bir yaklaşım iyimser insanlara kötümserlere göre daha zevkli, keyifli, sağlıklı ve uzun bir yaşam olanağı verecektir.

Kararlı olur, dik durursanız ve ilk birkaç sorunda pes etmez, ‘‘Bu da geçer ya Hu’’ diyebilirseniz sorunu çözdüğünüzü şimdiden düşünebilirsiniz.

İyimser düşünmeyi öğrenmek, orta ve ileri yaşların en büyük sorunlarından biri olan depresyona girme olasılığını da azaltmaktadır. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan depresyonun hızla yayılmasında yaşadığımız dünyanın gittikçe sıklaşan gelgitleri kadar kötümser yaklaşım alışkanlığındaki artışın da etkisi olduğu muhakkaktır. İyimserlik felsefesi, depresyondan korunmada neredeyse bir panzehir gibidir.

Ayrıca iyimserlik penceresi toplumsal hoşgörüyü ve dayanışmayı da artıracak, bir arada yaşayarak ürettiğimiz farklılıkların güzelliğini daha çok hissetmemizi sağlayacaktır.

Olumlu insanların hoşgörülü, iyimser, yardım edici, yapıcı ve affedici tutumlarının daha çok olduğu bilinmektedir. Bu güzel alışkanlıklar iyimser insanların çevresinde ailesinin, çocuklarının, dost ve arkadaşlarının daha çabuk çoğalmasını ve kilitlenmesini sağlamaktadır. Hastalıklara karşı gösterilen dirençte ve hastalık süreçlerini hafifletip kısaltmada çevremizdeki sosyal desteklerin derecesi ve sürekliliği çok önemlidir. Yalnız yaşayan kişilerin hastalanma olasılıkları fazla, hastalıkları daha ağır ve uzun sürelidir. Kısacası hastalıklara karşı dirençte ve hastalıkların tedavisinde iyimser insanlar daha şanslıdır.

Selam olsun etrafına da ışık olan iyimser insanlara…

Mehmet Dikici

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Dikici Arşivi