SGK-SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Nisan Sürprizi: %30 İyileştirme, 4,5 Puan Zam ve 3.000 TL Ek Ödeme!

SGK-SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Nisan Sürprizi: %30 İyileştirme, 4,5 Puan Zam ve 3.000 TL Ek Ödeme!
SGK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına 17-31 Nisan tarihleri arasında yüzde 4,5'lik zam ve 3.000 TL ek ödeme yapılacak. 2023 yılı büyüme oranına dayanarak emekli aylıklarına ekstra %1,35 oranında zam da gerçekleşecek.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı büyüme rakamlarını açıklaması, emekliler arasında heyecan yarattı. Yapılan açıklamayla birlikte, emekli aylıklarında güncelleme yapılacak ve milli gelirdeki artış emeklilere ilave zam olarak yansıtılacak.

%4,5 BÜYÜME

Türkiye ekonomisi, 2023 yılında beklenmedik bir performans sergileyerek %4.5'lik bir büyüme gösterdi. Bu rakam, Orta Vadeli Program'da öngörülen %4.4'lük hedefin üzerinde gerçekleşti.

Ancak bu büyüme sadece ekonominin genel sağlığına etki etmekle kalmadı, aynı zamanda emeklilerin maaşlarını da etkiledi.

EMEKLİ MAAŞ KATSAYISI DEĞİŞTİ

Emekli maaşlarını belirleyen katsayılar, ülkenin enflasyon ve büyüme rakamlarına dayanarak hesaplanıyor. 2023 yılı büyüme oranının açıklanmasının ardından, yeni emekli olacakların maaş katsayıları da değişti.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'ın açıklamalarına göre, emekli maaşlarının hesaplanmasında üç dönem önem taşıyor. Öncelikle, 2000 öncesindeki kazançlar, güncel değerleriyle göz önüne alınıyor.

Ardından, 2000-2008 dönemi için enflasyon artışı ve GSYH büyüme oranı esas alınıyor. Son olarak, 2008 sonrası dönemde prim kazançları, enflasyon ve GSYH'nin belirli bir oranı üzerinden hesaplanıyor.

2023 yılında açıklanan %4.5'lik büyüme oranı, emekli maaşlarında da değişikliklere yol açıyor.

%30'U İLAVE ZAM OLARAK YANSITILACAK

Bu büyüme oranının %30'u, emeklilere ilave bir zam olarak yansıtılacak. Yani, emeklilere %1.35 oranında bir zam yapılacak. Bu zam, ocak ayından itibaren emekli olanlara yansıtılacak ve nisan ayından itibaren maaşlarına yansıtılacak.

Bununla birlikte, emekli maaşlarına yansıyan büyüme farkları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından çeyrek dönemler halinde açıklanıyor.

NİSAN AYINDA FARKLAR YATIRILACAK

2023 yılı Ekim-Kasım-Aralık dönemi verileri 29 Şubat 2024 tarihinde açıklandı. Bu verilerin ardından SGK, emekli maaşlarını güncelleyecek ve takriben nisan ayı itibarıyla farklar emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

Emekli maaşları her ay 17-28 tarihleri arasında hesaplara yatıyor.

Emekli olmayı düşünenler veya henüz emekli olmamış olanlar da e-Devlet üzerinden emekli maaş robotunu kullanarak güncellenmiş maaşlarını öğrenebilirler.

YENİ BİR İYİLEŞTİRME

Son olarak, 2024 yılında temmuz ayında yapılacak olan zam öncesi, en düşük emekli maaşlarında bir iyileştirme beklenebilir. Temmuz zammını belirleyecek olan TÜFE rakamının %24 olarak tahmin edilmesiyle birlikte, emekli maaşlarına da artışlar yapılması bekleniyor. Bu sayede, en düşük emekli maaşlarına da bir iyileştirme sağlanması hedefleniyor.

3.000 TL EK ÖDEME DE NİSAN AYINDA

Ordu mitinginde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin lira olacağını açıkladı.

EMEKLİ İKRAMİYESİ TARİHİNE YÖNELİK AÇIKLAMA

Emekli bayram ikramiyesi tutarının 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Işıkhan, "Yasa Meclis'ten geçti. Biz her zaman en iyi rakamları vermeyi arzu ederiz. Ancak koşullar doğrultusunda hareket ediyoruz. İnşallah daha iyi hizmetlerimiz olacak." dedi.

İkramiyelerin hesaplara ne zaman yatacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Işıkhan, ödeme günlerini planladıklarını ifade edip "Bayramdan önce emeklilerimizin hesabına aktarmış olacağız." diye konuştu.

Ramazan Bayramı'nın ilk günü bu yıl 10 Nisan tarihine denk gelecek. Emekliye bayram ikramiyeleri ise bayramdan önceki hafta (1-9 Nisan) hesaplara geçiyor.

KİMLERE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMESİ YAPILIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.