SGK müfettişleri denetime çıktı! Bunu yapanların emekli maaşları kesiliyor!

SGK müfettişleri denetime çıktı! Bunu yapanların emekli maaşları kesiliyor!
Türkiye’de emeklilik sisteminin merkezi olan SGK tarafından emeklilere yönelik yeni bir denetim uygulamasının devreye sokulduğu bildirildi. SGK kimlerin emekli maaşlarını kesiyor?

Türkiye’de emeklilik sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde toplanıldı ve bu kurumdan yönetiliyor. Milyonlarca çalışan emeklilik koşullarını yerine getirdikten sonra SGK’ya başvuru yaparak emekli olabiliyorlar.

Son yapılan bilgilendirmelere göre SGK’dan emekli maaşı alanların sayısı tarihi bir seviyeye ulaştı. 16 milyonu aşan emekli sayısı SGK bütçesinde sıkıntılı bir tablo yaşanmasına neden oluyor.

ÇALIŞAN SAYISI İLE EMEKLİ SAYISI DENGESİ ŞAŞTI!

Türkiye’de emeklilik sisteminin sürdürebilir olması için bazı formüllerin uygulanabiliyor olması lazım. Bunlardan birisi de çalışan sayısı ile emekli sayısı arasındaki denge oluyor. Çalışanların ödedikleri primler ile emeklilerin maaşları karşılanamıyor. Sağlıklı bir sistemde bunun yapılabiliyor olması gerekiyordu. Ancak 2 milyon EYT’li herhangi bir hazırlık yapılmadan sisteme bir anda dahil olunca hesaplar şaştı.

SGK DENETİMLERİ ARTTIRDI!

SGK’nın yaşadığı bütçe sıkıntıları şimdilik ucu ucuna yetse, merkezi hükümetten kaynak aktarımı gibi geçici çözümler uygulansa da sürdürülebilir değil. Bundan dolayı SGK önce sistemdeki açıkları kapatmayı hedefliyor. Bunun için de emekli olmaması gerekirken emekli olanlar hakkında denetimler yapılıyor. Müfettişlerin tespit ettikleri bu kişiler hakkında detaylı inceleme yapıldıktan sonra karar veriliyor. Bu şekilde emeklilik işlemleri iptal ediliyor.

KİMLER DENETİME TAKILIYOR?

SGK’nın denetimine takılanların daha çok sahte sigortalılar oldukları bildirildi. Oldukça masum görünen bu sahte sigortalılığın bedeli ağır olabiliyor. Kişi uzun yıllar çalıştıktan sonra son dönemlerinde çalışmak yerine kendisini bir yerde çalışıyor gösterip sigorta primini yatırmayı tercih ediyor. Bu şekilde emeklilik için gereken prim günü eksiklikleri tamamlanıyor.

Görünüşte SGK’nın bunda bir kaybı olmadığı için gayet masum olan bu durum kişilerin başına iş açabiliyor. SGK mevzuatında çalışmayan kişilerin kendilerini bir yerde çalışıyor gibi göstermeleri uygulaması yasalara aykırı oluyor. Bundan dolayı bu yolu tercih edenler tespit edilmesi durumunda ilk olarak emekli maaşları anında kesiliyor. Sonrasında ise ise sahte sigortalı oldukları dönem belirlenip o gün sayıları toplam günlerinden düşülüyor.

Sahte sigortalılık için SGK’ya ödenen primler geri de alınmayarak SGK’ya gelir olarak kaydediliyor. Nihayetinde kişiler büyük maddi kayıplar ile karşılaşıyorlar. Asıl büyük kayıp ise bu şekilde emekli olanlardan yapılan tüm ödemelerin SGK tarafından geri istenmesi ile yaşanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.