Özcan: “Bütün Haklar Atatürk Devrimlerinin Eseridir”

Özcan: “Bütün Haklar Atatürk Devrimlerinin Eseridir”
Kadınların TBMM’de en fazla yüzde 17,41 oranında temsil edildiğini açıklayan Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, “Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 il var. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların TBMM’deki temsili yeterince gerçekleşmedi” dedi.

Alanya Kent Konseyi tarafından 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. yıl dönümü nedeniyle kutlama programı düzenlendi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, MHP İlçe Başkanı Mustafa Sünbül, CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, siyasi partilerin ilçe kadın kolları başkanları, sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ve üyeleri katıldı. Çelenk sunumu ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.  

“BÜTÜN HAKLAR ATATÜRK DEVRİMLERİNİN ESERİDİR” 

Törende günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Kent Konseyi Başkanı Özcan, “Birçok Batı devletlerinden önce kadınlarımızın eşit siyasi ve sosyal haklara sahip olmasını, hukuksal, eğitsel, kültürel ortama ve bunların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Cumhuriyetin ilanı ile kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etti. Bunun sonucunda da toplumsal alanda görünebilir olup çalışma hayatına katılabilmişlerdir. Cumhuriyet döneminin en önemli kazanımlarından birisi kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kazanmalarıdır. 5 Aralık 1934’te Anayasa’mızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Türk kadınları seçme ve seçilme hakkını elde etti. Bundan sonra ilk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız 1935 yılında yapılan TBMM’de beşinci dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili kazandı. Günümüzde 580 milletvekilinin 101’i kadındır. 88 yıldır seçme ve seçilme hakkını kullanan kadınlarımız bu zamana kadar ne yazık ki TBMM’de en fazla yüzde 17,41 oranında temsil edildi. Bu oran yerel yönetimlerdeki temsilde yok denecek kadar az. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hiç kadın milletvekili çıkarmayan 20 ilimiz var. Belediye başkanlarımızın 2 bin 293’ü erkek iken 27 kadın belediye başkanımız var. Veriler nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın TBMM’deki temsilinin yeterince gerçekleşmediğinin göstergesi. Memleketimizde kadınlarımıza tanınan bütün haklar cumhuriyet döneminde gerçekleşen Atatürk devrimlerinin eseridir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk diyor ki, ‘Bir toplum kadın ve erkek denilen iki cins insandan kurulur. Olanak var mı ki bir kitlenin bir parçasını ilerletelim. Öbürünü bir takımda bırakalım da kitlenin tümü ilerleyebilsin? Bir cinsin yarısı toprağa zincirle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?’ Atatürk’ü bir kere daha saygı ve özlemle anıyoruz. Kadın temsilinin daha güçlü olduğu günlere özlemle” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir