Müftü İlhan Gazipaşa'da konferans verdi

Müftü İlhan Gazipaşa'da konferans verdi
Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAS) Efendimizin dünyayı şereflendirmelerinin 1448. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Gazipaşa İlçe Müftülüğü tarafından “Peygamberimiz ve Aile” konulu konferans programı düzenlendi. Alanya Müftüsü Dr. İhsan İLHAN’ın konuşmacı olarak katıldığı programa Gazipaşa Kaymakamı Cemil ÖZTÜRK, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali YILMAZ, Gazipaşa Müftüsü Yunus ERDOĞAN, daire amirleri, Din Görevlileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda Peygamber sevdalısı vatandaş katıldı.Gençlerin de programa yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

İstiklal Marşımızın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Gazipaşa Müftüsü Yunus ERDOĞAN gerçekleştirdi. Ardından Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla hazırlanan “Peygamberimiz ve Aile” temalı video izlendi.

Program kapsamında konuşan Alanya Müftümüz Dr. İhsan İLHAN şu ifadelere yer verdi.
“Peygamberimizi anlama, O’nu tanıma, O’nun ahlakıyla ahlaklanma ve O’na cennette komşu olma şuuruyla bu salonu dolduran kıymetli kardeşlerim öncelikle sizleri Allahın selamı ile selamlıyorum.
Aile konusu en ince, en hassas, en önemli bir konudur. Aile cennette kurulan bir yuvadır. Aile insan olmanın, sorumluluk taşımanın, şahsiyet ve kişilik kazanmanın, duyguları yerine getirebilmenin, mücadele edebilmenin, huzur ve mutluluğu kazanabilmenin, dünyada en güzel bir şekilde yaşamanın yegane kaynağıdır. Aile, Allah’ın en büyük emaneti, yeryüzünün en mukaddes müessesesi, yuvasıdır.
Ailemiz en mukaddes, en mükemmel, en yüce değerimiz, en büyük zenginliğimiz en büyük gücümüz ve en son kalemizdir. Mehmet Akif İstiklal Marşımızda tüten son ocak derken en son ocağın bile insan için bir ümit olduğunu ifade etmekle aile yuvasına dikkat çekmektedir. Onun için aile bizim en büyük zenginliğimizdir.

AİLEYİ KONUŞMAK İSLAM’IN BÜTÜNÜNÜ KONUŞMAK DEMEKTİR
Aileyi konuşmak İslam’ın bütününü konuşmak demektir. İslam’ın bütün değerlerini konuşmak demektir. Çünkü insanlık tarihi aile ile başlamış ve aile serüveniyle devam etmektedir. Allah-u Teala Kur’an-ı Kerimde Adem aleyhisselamdan bahsederken onu eşiyle ve çocuklarıyla bizlere anlatıyor. Yine Nuh aleyhisselamdan bahsederken onun eşi ve çocuklarının durumunu, onların haktan ve adaletten yüz çevirmesini, oğlunun peygamber olan babasına inanmamasını anlatıyor. Yine Allah bizlere İbrahim aleyhisselamın ailesini örnek veriyor.

Bütün ibadetleri bünyesinde bulunduran Hac ibadeti de İbrahim aleyhisselam’ın ailesinin bir serüvenidir. Hac İbadeti O’nun ve ailesinin Allah’a olan kulluğu ve teslimiyetidir. Bedeni ve kalbi ibadetlerimizi icra ettiğimiz, en önemlisi teslimiyetimizin ve boyun eğişimizin ifadesi olan bütün ibadetleri Hac vesilesile İbarahim aleyhisselamdan, Hacer validemizden ve onların çocukları olan İsmail aleyhisselamdan öğreniyoruz.

Aile tarihin her serüveninde bizim için var olan ve insanlık tarihinin en temel taşı, toplumun çekirdeğidir. Aile su gibidir. Su nasıl hayatta varlığın yegane sebebiyse, var olduğu yeri yeşertip hayat veriyorsa, ailede topluma hayat verir. Suyun olmadığı yerde çoraklık vardır. Kuraklık vardır. Bereket yoktur. İşte aile de toplumun suyudur. Bereketidir .En güzel kıymetidir.Onun için İslam aileyi dinin esasları bakımından önemser. Dinin bütün değerlerinin; ailenin kurulmasından korunmasına ve devamına kadar bütün esaslarını din belirler.Dinin de en güzel yaşandığı müessese ailedir.
Temiz bir aile, temiz bir toplum, temiz bir nesil arayanlar önce nikah akdinin üstünlüğünü ve faziletini insanlığa öğretmek durumundadır. Nikahın olmadığı yerlerde temiz bir toplumdan söz etmek asla mümkün değildir.

Onun için İslam aileyi kurarken, muhafaza ederken aile mahremiyetine halel getirecek her türlü durumu da yasaklamıştır. İslam’da aile nikahla var olan Allah adına yapılan bir sözleşmedir, akittir.Aynı zamanda peygamberimizin sünnetidir.
Ailelerin evlatlarının evliliklerini de maddi veya bazı sebeplerle geciktirmeleri de vabaldir. Nikahta acele etmek, aileyi zamanında aileyi tesis etmek gerekir.

AİLE YUVASI İSLAM’IN ÖZÜ, RUHU, TEMELİDİR
Aile yuvası islam’ın özü, ruhu, temelidir. Dinin en güzel bir şekilde yaşandığı ve yaşanması gerektiği yerdir. Aile cennette başlayan ve cennette devam edecek olan bir ibadettir. Aile hayatı vazgeçilmez bir kurumdur. Kadın ve erkek ailenin temel taşıdır. Aile su gibidir. Nasıl ki hidrojen ve oksijen birleşince suyu meydana getirip hayat oluyorsa kadın ve erkek de öyledir. Hidrojen ve oksijeni ayırdığınızda nasıl ki biri yanıcı biri yakıcı oluyorsa aileyi ayırmak da öyledir.

Bu vesileyle Rabbim Mevlid-i Nebi Haftasının yeniden Kur’an-ı Kerimle dirilmeyi, Hz. Peygamberin hayatıyla hayat bulmayı cümlemize nasip eylesin. Bizlere peygamberimizin öğretileriyle, prensipleriyle ve ahlaki değerleriyle kadını ve erkeğiye aynı ahlaki ölçülerle yaşamayı cümlemize nasip eylesin. Peygamberimizin müjdelediği, bize Kur’an-ın öğrettiği, İbarahim aleyhisselam gibi, İmran ailesi gibi, Musa aleyhisselam gibi aile olmayı bizlere nasip eylesin. Zekeriya aleyhisselamın dasını kabul ettiği gibi, Yahya aleyhisselam gibi bizlere evlatlar nasip eylesin. Yumuşak huyuyla, takvasıyla, ahlakıyla anne babasına hürmet eden ve anne babasını baş tacı eden evlatlar nasip eylesin.” Dedi

Müftü İLHAN’ın konuşmasının ardından ise günün anlam ve önemine binaen Gazipaşa Kaymakamı Cemil ÖZTÜRK tarafından Alanya Müftümüz Dr. İhsan İLHAN’a çicek takdimi yapıldı.

Program iyi dilek ve temenniler ile sona erdi.