Madeni 1 TL demir 25 50 kuruş hakkında FLAŞ KARAR! Darphane SON DAKİKA açıkladı artık geçmeyecek...

Madeni 1 TL demir 25 50 kuruş hakkında FLAŞ KARAR! Darphane SON DAKİKA açıkladı artık geçmeyecek...
Madeni bozuk paralar hakkında Darphane beklenen düzenlemeyi gerçekleştirdi. Madeni 1 TL demir 25 50 kuruş hakkında flaş karar son dakika açıklandı artık geçmeyecek...

Madeni 1 TL demir 25 50 kuruş hakkında FLAŞ KARAR! Darphane SON DAKİKA açıkladı artık geçmeyecek... Pandemi döneminde tüm dünya büyük bir enflasyon şoku yaşarken yaşanan süreçte alınan zorunlu tedbir kararları nedeniyle hem enflasyon rakamları hem de değerli madenlerin fiyatlarında rekor üzerine rekor yükseliş yaşanmıştı.

Enflasyon ve finansal dijitalleşme harcamalara yansıdı. Kuruşlar kullanılmaz oldu. Toplam basılan madeni para sayısı içerisinde 1 kuruşluk madeni paranın yeri yüzde 0,06 iken 5 kuruşun payı yüzde 0,78 oldu. Bu süreçte 2,2 gram ağırlığındaki bakırdan yapılan 1 kuruşlar ağırlığı ile daha değerli hale geldi. Değeri 22 liraya denk gelen 1 kilogramlık 1 kuruşun kilo satışı ise 225-230 TL arasında değişiyor.

MADENİ PARALAR SİL BAŞTAN DEĞİŞTİ! BOZUK PARA KARARI AÇIKLANDI...

Pandemi döneminde, değerli metallerin değer kazanmasıyla birlikte, nikel, çinko ve demir gibi metallerin madeni para üretiminde kullanımı arttı. Ancak, bu metallerin değerindeki artış, madeni paraların basım maliyetlerini rekor seviyelere çıkardı ve aynı zamanda Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle madeni paraların nominal değerini aştı.

Bu durum, hurdacıları bile etkiledi. Darphane, bozuk paralardaki maliyet artışını azaltmak amacıyla yeni bir karar aldı. Bozuk paraların boyutları ve kalınlıkları düzenlenerek, basım maliyetlerinde düşüş hedeflendi. Maliyet hesaplamalarının ardından, piyasada yeni üretilen iki farklı madeni para dolaşmaya başladı.

bozuk-para-karari.jpg

OTOMATLARIN KAFASI KARIŞTI! 5 25 KURUŞ VE 1 TL NERELERDE GEÇMİYOR?

Piyasada 2 farklı madeni paranın olması otomatları da karıştırdı. Bozuk paraları kalınlığı ve ağırlığından tanıyan otomatlar yeni basılan ince bozuk paraları algılamada sorun yaşadı. Bazı otomatlarda bu paralar hatalı olarak iade edilirken bazı otamatlarda ise daha hafif olması nedeniyle 1 TL yerine 50 kuruş olarak algılandı. Otomatlarda yeni düzenlemeye gidilene kadar bozuk paraların artık bu otomatlarda geçerli olmayacağı ve kullanılmayacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.