Fiyatları yükselten halci değil

Fiyatları yükselten halci değil
Kış mevsimi ile birlikte sebze ve meyve hasadı azalırken, fiyatlarda ki farklılıklar nedeniyle her yıl eleştiriye maruz kalan hal esnafı, "Bizim kar marjımız belli yüzde 8, perakende sektörü özelikle marketler fiyat konusunda denetlenebilir" dedi.

Son günlerde tarladan sofraya artan fiyatlar nedeniyle hem üretici hem de tüketici memnun değil. Pandemi nedeniyle ekonomik açısından sıkıntı yaşayan vatandaş bir de meyve ve sebze fiyatlarındaki artışa isyan ediyor. Üreticiler, sattıkları ürünün alıcıya 2-3 katı fiyata satılmasının sorumlusunun kendileri olmadığını, aradaki aracıların bunda etkili olduğunu söylerken, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de, her zaman günah keçisi halciler olarak halcilerin gösterildiğini belirtti.

'HALCİLER GÜNAH KEÇİSİ'
Her zaman günah keçisi halciler olarak halcilerin gösterildiğini söyleyen Sevilgen, “Ya gerçekten işi bilmiyorlar, ya da kışkırtılıyorlar. Halci hem tüketici hem üreticiyi koruyan köprü niteliğindedir. 30-40 lira olan ayçiçek  yağı şimdi 80 lira oldu. Kimsenin sesi çıkmıyor veya haldeki fiyatı markette hiç soran yok. Halde muz 6- 6,50 tl. Gidiyorlar marketten fotoğraf çekiyorlar 12 tl. Sonra 'Halciler fiyatı neden yükseltti?" diyorlar.  Markete git alış faturasının sana göstersin. Kaç tlye almış.  Kaç kar koyacaksa o limiti perakende kurulu hesaplasın. Ona göre değerlendirsin. Markette %100 üzerine zam koyuyorlar.  Hiçbir markete sorulmuyor neden bu kadar yüksek fiyatı satıyorsun diye. Direkt halciler şuna satıyor, buna satıyor diyorlar. Elimizden gelsin şimdi limonu bir buçuğa mı satacağız? Bu arz ve talebe bakar. Mesela avokado geçenlerde 5-6 liraydı. Şu an 8 liraya çıktı. Vicdanlı bir şekilde bana bıraksalar, ben avokadoyu 5-6 lira yaparım. Limonu da iki buçuk üç lira yaparım. Bu bizimle alakalı bir şey değil. Ne kadar çok ürün varsa, ne kadar az talep varsa fiyat düşer. Ne kadar az ürün var ne kadar fazla talep varsa fiyat yükselir. Bu halciler ile alakalı bir şey değil. Marketlerin sattığı yeri kontrol etmeleri lazım” diyerek üretim ve denetim politikasını eleştirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir