Değirmenci: Bizim için yeterli olmayacak

Değirmenci: Bizim için yeterli olmayacak
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, ‘Sağlıklı Turizm, Güvenli Kent’ toplantısı, Alanya Belediyesi’nin kira kolaylığı, hükümetin almış olduğu kararlara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Düzenlenen toplantı öncelikle hem turizm sektörü için hem de Alanya için umut verici oldu. Her 2 bakanının düzenlenen toplantıya katılmasıyla özellikle güvenli turizm, sağlıklı turizm manasında Antalya Valisi’nin vermiş olduğu sözlerle Alanya’mızın ve Antalya’mızın COVID-19 sürecinde ne kadar güvenli olduğunu ve önümüzdeki süreçte de gelecek turistlerin güvenlik ve sağlık açısından güvende olduklarını belirten bir çalışmaydı. Bu nedenle faydalı bir toplantı oldu. İnşallah yurt dışında ses verirse bu da bizim için katkı olur. Temmuz ayında mevcut duruma göre turistin gelme imkanı biraz düşük gözüküyor ama ağustos itibarıyla tesislerin kapasitesine bağlı olarak yüzde 50 oranında Ukrayna’dan başlayarak diğer ülkelerden de geleceğini görüyoruz. Bu bizim için yeterli olmayacak. 2020 kış sezonu ve önümüzdeki süreç zorlu bir süreç olarak kalmaya devam edecek” dedi.  
“SAAT KISITLAMASININ KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”
Pansiyoncu esnafından ve apart otellerden şu an açanlar olduğunu belirten Değirmenci, “Hala açık olanlar da kapatmayanlar da var. Mevcutlarda çok düşük miktarda yerli turist şu anda geliyor. Pazarlamacı dediğimiz günübirlik Alanya’ya gelenlerin kaldığı otellerimiz var. Bunlar şu an hala hizmet vermeye devam ediyor. 31 Ağustos’ta okulların açılmasıyla bir kısmı öğrencilere konaklama imkanı verecekleri için kendilerini ekonomik anlamda bir nevi ayakta tutmaya çalışacak. Lokanta, restoran, kafeterya, kafeler açıldı. Mevcut aşamada nargile kafeler açılmadı. Yine eğlence sektörü dediğimiz sektör şu anda açık değil. Bu vesileyle sektörlerin de bir an önce tedbirler ışığında aynı diğer sektörlerde olduğu gibi açılmasını talep ediyoruz. Çünkü buradaki esnafımız da 4 aydır kapalı. Onlar da netice itibarıyla ekonomik anlamda çok zor durumda. Şu an lokanta, restoran ve diğer yerlerde sıkıntımız saat kısıtlamasının devam etmesi. Bununla ilgili sıkıntılarımız var. Saat kısıtlamasının kaldırılmasını bekliyoruz. Çünkü gece çalışan çorbacılar, çiğ köftecilerimiz, paket servisi olarak çalışanlar var. 24.00 yaz ayları için çok erken. Akşam saat 21.00’de oluyor. 24.00’te kapatma aşamasına geldiği zaman da sıkıntı çekiyor. Bu vesileyle saat kısıtlamasının kaldırılması için yazılar yazdık” diye konuştu.  
EĞLENCE VE İŞGALİYE VERGİSİ DE ALINMASIN

Alanya Belediyesi’nden işgaliye, eğlence, çöp toplama vergilerinin 2020 yılında alınmaması, belediyenin kiracı olduğu işletmelerden pandemi döneminde kira alınmaması ile ilgili taleplerde bulunduklarını kaydeden Değirmenci, “Bildiğim kadarıyla kiralarla ilgili kararlar çıktı. Kapalı olan işletmelerin 3 ay boyunca kiralarının alınmayacağı ile ilgili. Eğlence, işgaliye vergisi ile ilgili şu an net bir şey göremedim ama inşallah önümüzdeki süreçte bunu da göreceğiz. Bizim talebimiz bu. İşletmeler ne eğlence yapabildi ne de masalarını, sandalyelerini koyarak işletmelerini açabildi? Taleplerimiz yine aynı şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı. 
“TEKRAR ERTELEME İSTEYECEĞİZ”
Hükümetin pandemi başladığı süre içerisinde çok hızlı tedbirler aldığını vurgulayan Değirmenci, “Tedbirler içerisinde ekonomik anlamında hem esnafın kredi almasının kolaylaşması ilk başta bizim için avantajlı oldu. Yine TAPDK belgelerinin önce 31 Mayıs’a sonra 31 Temmuz’a ertelenmesi, restorancı, lokantacı esnafı mali külfetten kurtardı ama temmuzda günü geliyor. İnşallah tekrar erteleme isteyeceğiz. Çünkü 2020 yılı artık olmayacağı gözüküyor. Bu süre içerisinde SGK primlerinin ertelenmesi, kısa çalışma ödeneklerinin sağlanması gibi birçok adımda hükümetin ilk adımları bizim için yeterli oldu ancak daha sonra herkesin beklentisi pandeminin 2 ay içerisinde biteceği yönündeydi. Şu anda pandemi 4 ayı aşkın süredir devam ediyor ve önümüzde de ne olacağı belli değil. O yüzden bu tedbirlerin üzerine mutlaka ilave tedbirler gerekiyor.  2020 yılının ticari anlamda yok sayılması ve devletin de buna göre tedbirler alması gerekiyor. Devletin 2020 yılı içerisinde tahakkuk ettireceği SGK primleri, vergiler gibi birçok konuda yeniden düzenlemeler yaparak bu yılın yok sayılarak esnaf üzerindeki yükün kaldırılması gerekiyor. Biz esnaf üzerindeki bu yükü kaldıramazsak kış aylarından önümüzdeki sezona kadar çok zorlu ve sıkıntılı bir döneme girecek. Bu da hepimizin beklemediği bir sıkıntı olur. Bu nedenle ek tedbirler mutlaka gerekiyor” dedi.
“KANUNİ DÜZENLEMELER DESTEK BEKLİYORUZ”
Esnafın umutsuz olmaması gerektiğini belirten Değirmenci, “Umut hepimiz için gerekli. Hayal ve umut mutlaka olacak. Bugünler de mutlaka geçecek. Hepimiz için zor geçecek. Hepimiz bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Ben de bir esnaf olarak aynısını yaşıyorum. Bugünler geçtiği zaman toparlamak da zor olacak. Bunu da biliyoruz. Pandemi bittikten sonra ekonomik yansıması tüm Türkiye, esnaf, toplum için de zor olacak. İnşallah daha iyi bir ivme ile önümüzdeki dönemde iyi sezonlarla Türkiye’de ticaretin daha çok gelişmesiyle bu dönemleri de inşallah atlatırız ama zorlu bir sürecin kış aylarının bizi beklediğini görüyoruz. Bu nedenle destek bekliyoruz. Desteği kanuni düzenlemelerle devletten bekliyoruz” diye konuştu.