ALTİD’ten deniz kaplumbağaları için uyarı geldi

ALTİD’ten deniz kaplumbağaları için uyarı geldi
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) yumurtlama dönemi olan deniz kaplumbağaları için sosyal medya hesabından bir uyarı mesajı yayınladı.

ALTİD’ten yapılan açıklamada, “Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemi Alanya’da da devam ediyor. Yumurtlama bölgesi olan Kleopatra ve Keykubat plajlarında tespit edilen yumurta alanları koruma altına alınıyor.

HANGİ TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYALAR?
Yumurtadan çıkan yavruların %3 civarının erginleşebildiği ve yaklaşık 1000 yumurtadan ancak 1 tanesinin 50 yaşlarına ulaşabildiği deniz kaplumbağalarını korumak için denizdeki zararlı faaliyetler kontrol edilmelidir. Balıkçılık, trol avcılığı, hastalık, kirlilik ve sürat motorları dünya genelinde koruma altında olan deniz kaplumbağaları için birer tehlike olmaktadır. Peki ya plaja yumurtlama için çıkan bir deniz kaplumbağası görürsek ne yapmamalıyız veya yapmamalıyız?

ŞÖYLE DAVRANIN:
Ortamın karanlık olmasını sağlayın.
Sessiz olun.
Görüntü almak için yaklaşmayın, kesinlikle flaş patlatmayın veya kamera ışığı açmayın.
Sizi göremeyeceği alana çekilin.
Alanya için bu numaralardan yetkilileri haberdar edin: Alanya Çevre Eğitimi Derneği (ALÇED): 0242 5133135 veya Alanya Belediyesi: 4448207

SONRA NE OLACAK?
Yetkililer, gösterdiğiniz bölgeyi koruma kafesiyle koruma altına alacaklar. Yumurtalar yaklaşık 60 gün sonra çatlamaya başlayacak ve yavru deniz kaplumbağaları denize doğru hareket edecekler. Bu yolculuğa kesinlikle müdahale etmeyin. Fakat şehirdeki ışıklandırmadan dolayı veya herhangi bir sebeple yolunu şaşıran kaplumbağaları deniz kıyısına bırakabilirsiniz” denildi.