Alanya’yı gururlandıran başarı

Alanya’yı gururlandıran başarı
Alanya Abdurrahman Alaattinoğlu Anadolu Lisesi TÜBİTAK’ın 2204 A kapsamında düzenlediği 52.Liselerarası bilimsel proje yarışmasında beklenen başarıyı sağladı.

Alanya Abdurrahman Alaattinoğlu Anadolu Lisesi 11.Sınıf öğrencileri Azime Hülya Sayar, Umut Berke Çakmak ve Nazar Sağır “Sulu Çözeltilerden Deterjan Fosfatının Biyoatık Adsorbanlarla Uzaklaştırılması Ve Proses Sonucu Oluşan Atık Sorbentlerin Gübre Olarak Geri Kazandırılması” isimli projesi ile Konya Bölge finaline katılmaya hak kazandı. Bugün sunumlarını uzman jüri karşısında online olarak gerçekleştirdiler. Proje ekibinin danışmanlığını yapan Okulun Kimya öğretmeni Dr. Elif Dinçtürk Atalay, “Öğrencilerin, üstün bir çaba gösterdiğini ve öğrencilerin heyecanla Türkiye Finali’ni beklediklerini söyledi.”
Projenin amaçlarını öğrenciler şöyle açıklamışlardır: “Oteller, evler ve işletmelerden arıtılmayan deterjanlı atık sular denize karışmaktadır ve denizi kirletmektedir. Denize karışmadan önce bu suların temizlenmesinde yine atık sınıfında olan portakal kabuğu ve avokado atıklarından elde edilen tutucu madde kullanılarak, deterjanların suya bıraktığı fosfat iyonlarını tutmak, sonrasında fosfat içeren tutucu maddeleri kapsayan bu atıklar toprakla kompostlaştırılarak verimli bir gübre elde etmek amaçlanmıştır. Sonuç olarak, bu proje ile atığı atıkla temizleyip ekolojik dengeyi sağlarken, aynı zamanda tarıma, ekonomiye ve çevreye de katkı sunulacaktır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir