Alanya halkı üniversitelileri seviyor

Alanya halkı üniversitelileri seviyor
Alanya Kent Konseyi ile Alanya Keykubat Üniversitesi’nin “Alanya halkının ilçedeki üniversiteler üzerindeki algılarının ve farkındalıklarının ölçülmesi” amacıyla yaptığı anket çalışması sonuçlandı. 

Ankete katılan isimlerin verdiği bilgiler sonucu hazırlanan raporda Alanyalıların Üniversite öğrencileriyle komşuluk yapmaktan mutlu olduklarını ortaya koydu. Katılımcılarının % 60’nın erkek %40’ının kadın olduğu anket çalışmasında Üniversitelerin Alanya ekonomisine pozitif katkı yaptığı bilgisine ulaşıldı.  Katılımcılarını çoğunluğunun evli en az lise mezunu olduğu çalışmada üniversitelerin işsizliğin önlenmesi adına önemli bir yatırım olduğu da ifade edildi. Üniversitelerin şehrin sosyal ve kültürel alanda gelişimine katkı sağladığının dile getirildiği ankette üniversitelerin hoşgörü ve demokrasinin gelişimine katkı yaptığı bildirildi. Alanya halkının üniversitelerden beklentilerinin de raporlandığı çalışmada Bölge halkının üniversitelerden birinci beklentisi, üniversitelerde kentin sorunlarına yönelik bilimsel araştırmalar yapmaları ve çözüm önerileri sunmaları,  İkinci temel beklentileri ise halka yönelik mesleki eğitim kursları, sertifika programları yapmaları oldu. 
  Anket çalışmasında en dikkat çeken sonuç ise Üniversitelerin kurulması sonrası Alanya’da konut ve işyeri kiralarının artması oldu.

ALANYA HALKININ ÜNİVERSİTE YÖNELİK TUTUMLARI

A. Katılımcı Bilgileri
Genel olarak araştırmaya katılmaların %60’nı erkek %40’nı ise kadın katılımcılar oluşturmaktadır. Her yaş grubundan katılımcının yer aldığı araştırmada, katılımcıların büyük bir çoğunluğunu (%67) evli kişiler oluşturmaktadır. Katılımcılar eğitim durumları açısından ele alındığında ise üniversite mezunları ile lise mezunları ön plana çıkmaktadır (Bu iki grubun katılımcılar içerisindeki toplam oranı % 65’tir). Araştırma kapsamında yer alanların %61’ini aslen Alanyalı olmayan fakat uzun yıllardır Alanya’da yaşayan kişiler oluşturmaktadır. Haliyle katılımcıların tamamına yakınının Alanya’yı bilen kişilerden oluştuğunu ifade edilebilir.
B. Üniversitelerin Alanya Ekonomisine Etkileri    
Araştırma kapsamında yer alan katılımcıların üniversitelerin Alanya ekonomine etkilerine yönelik düşünceleri aşağıdaki gibidir;     

1. Genel olarak üniversitelerin Alanya ekonomisine canlılık getirdiğini,
2. Üniversitelerin kurulmasıyla her geçen yıl, bölüm ve öğrenci sayısının arttığını bunun yeni ve farklı iş yerlerinin açılmasını sağladığını,
3. Kurulan üniversitelerin Alanya’ya yeni ve farklı yatımların yapılmasını sağladığını, bundan sonrada yeni yapılacak yatırımlarda üniversitelerin en önemli çekicilik faktörü oluşturduğunu,
4. Üniversitelerin yerel halkın ekonomik yaşam standartlarını yükselttiğini,
5. Üniversitelerin Alanya’da kısmen işsizliğin azalmasına katkı sağladığını,
6. Üniversitelerin Alanya ekonomisine bir canlılık getirilmesiyle beraber özellikle ev kiraların artmasına neden olduğunu düşünmektedir. 

C. Üniversitelerin Sosyal Değerler Üzerine Etkileri    
Araştırma kapsamında yer alan Alanya halkı genel olarak üniversitelerin, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasını sağladığını ve kültürel yozlaşmayı önlediğini düşünmektedir. Alanya halkının üniversitelerin sosyal değerler üzerine diğer düşünceleri;
1. Üniversitelerin Alanya’ya sosyal ve kültürel bir canlılık getirdiğini,
2. Üniversitelerin yerel halka, ulusal kültürün farklı alt kültürleri tanıma fırsatı sunduğunu,
3. Çocuklara ve gençlere güzel örnekler oluşturduğunu bildirmişlerdir.
4. Genel olarak katılımcılar üniversite öğrencileriyle komşuluk yapmaktan rahatsızlık hissetmediklerini ifade etmişlerdir. 

D. Üniversitelerin Alanya İmajı Üzerine Etkileri    
1. Katılımcılar Alanya’daki üniversitelerin, Alanya’nın imajı ve tanınırlığını arttırmada çok etkili olduklarını ifade etmişlerdir. 
2. Katılımcılar Alanya’daki üniversitelerin olumlu bir imaja sahip olduklarını düşünmektedir. Alanya’daki üniversitelerin sosyal sorumluk vb. gibi birçok proje ve çalışmalar gerçekleştirdiği, bütün bu çalışmaların Alanya halkının sosyo-kültürel yaşamını olumlu yönde etkilediklerini ifade etmişlerdir.
3. Katılımcılar Alanya’daki üniversitelerin hoşgörü ve demokrasi kültürünün gelişmesine çok önemli katkı sağladığını bildirmişlerdir.

E. Yerel Halkın Üniversitelerden Beklentileri  
Genel olarak bölge halkı, Alanya’daki üniversitelerin Alanya’nın sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı üzerinde çok olumlu katkılar sağladığını belirtmektir. Bununla birlikte bölge halkının üniversitelerden temel olarak iki beklentisi bulunmaktadır.
Bölge halkının üniversitelerden birinci beklentisi, üniversitelerde kentin sorunlarına yönelik bilimsel araştırmalar yapmaları ve çözüm önerileri sunmalarıdır. İkinci temel beklentileri ise halka yönelik mesleki eğitim kursları, sertifika programları açmalarıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir