Alanya'da Tsunami olur mu?

Alanya'da Tsunami olur mu?
Son zamanlarda Alanya’da da sarsıntılara neden olan ve Akdeniz’de art arda gerçekleşen depremler Alanya halkını tedirgin etti..

Son zamanlarda Alanya’da da sarsıntılara neden olan ve Akdeniz’de art arda gerçekleşen depremler Alanya halkını tedirgin etti. İlk önce 5 Ocak’ta Alanya açıklarında 5.3 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış ve bu deprem Antalya'nın tüm ilçelerinden hissedilmişti. Bu depremden altı gün sonra ise Kıbrıs’ın güneybatı açıklarında sabah saat 04:07'de 6.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve derinliği 5,06 kilometre olarak açıklanmıştı.

Mersin, Adana, Antalya ve Konya da dâhil olmak üzere birçok ilden hissedilen depremin ardından 13 Ocak’ta Mersin'in Anamur ilçesi açıklarında 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu deprem diğer iki depreme göre biraz daha küçük ölçekli olsa da, özetle son iki haftadır Akdeniz deprem açısından oldukça hareketli. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu ifadelerde bulundu;

Kıbrıs yayı üzerinde tarihsel dönemlerde meydana gelen depremlerin Antalya, Mersin, Adana ve Hatay kıyı bölgelerinde can ve mal kaybına neden olduğu ve tsunami yaşandığının kayıtlarda mevcut olduğunu söyleyen Sözbilir, “Kıbrıs Yayı üzerinde bulunan fay segmentleri 6.5 ve üzeri deprem ürettiğinde Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’da tsunami tehlikesi oluşabilir. Tarihsel dönem depremlerine bakıldığında (1900 yılı öncesi deprem katalogları) güney ve batı kıyılarımızda 142 yılda can ve mal kaybı yaratan tsunami yaşandığı kayıtlara geçmiş” dedi. 

Kalafat ise “Avrupa-Akdeniz Tsunami Kataloğu’nda Akdeniz, tsunami açısından en riskli bölge olarak geçiyor. Bölgede günümüze kadar tsunami şiddeti 6 olan 120’nin üzerinde tsunami kaynaklı olay meydana geldi.
2018 yılında yapılan 'Küresel Tsunami Tehlike Modeli'ne göre 1-3 metre arasında tsunami yüksekliği bölgede gözlenebilir. Bu durum hem uluslararası hem de Kandilli Rasathanesi ve uzmanlarının çalışmaları tarafından ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir