Alanya'da balon balığı avcılığına destek verilecek

Alanya'da balon balığı avcılığına destek verilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgarbalon balığı avcısı balıkçılara yapılacak destekleme ödemesi ile destekleme kapsamında avlanan söz konusu balıkların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin usul ve esasların yayınlanan tebliğ ile belli olduğunu belirtti.
İlçe Müdürü Rüzgar yaptığı açıklamada sözlerine şöyle devam etti:
 “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ 27 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Balon balığı lagocephalus sceleratusı türünün 500 bin adedine kadar her bir adedi başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Diğer türlerine 5 milyon adede kadar ise her bir adet başına 50 kuruş destekleme ödemesi verilecek. Bu tebliğ 3 yıl geçerli olacak. Tebliğ, istilacı balon balıkları türlerinin Akdeniz ve Ege Denizi'ne kıyısı olan illerde avcılığını yapan balıkçılara verilecek destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Tebliğde, avlanan balon balıklarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin hususlar da yer alıyor. Buna göre, destekleme kapsamında lagocephalus sceleratus, lagocephalus spadiceus, lagocephalus suezensis, lagocephalus guentheri, tylerius spinosissimus, lagocephalus lagocephalus, sphoeroides pachygaster, torquigener flavimaculosus balon balığı türlerinin avcılığı bulunuyor.

DESTEĞE İLİŞKİN ESASLAR DA BELİRLENDİ
Belirlenen dönemde, balon balığının lagocephalus sceleratus türünün 500 bin adede kadar her bir adedi başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Diğer türlerin ise 5 milyon adede kadar her bir adedi başına 50 kuruş destekleme ödemesi verilecek. Belirlenen adetlere ulaşıldığında SUBİS üzerinden alım durdurulacak. Balon balığı alımları, bugünden itibaren 5 iş günü sonra başlayacak. Bakanlığımız destekleme alımları kapsamında herhangi bir balon balığı türünün avcılığını veya alımını durdurabilecek veya buna kısıtlama getirebilecek.
DENİZDE BELİRLİ UZAKLIKTA BERTARAF EDİLECEKLER
Destekleme kapsamında avcılığına izin verilen balon balıklarının avlanması balıkçı gemilerinde insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında tüm tedbirler alınarak yapılacak. Balon balığı avcılığı yapacak balıkçı gemilerinde ihtiyaç duyulacak koruyucu malzemelerin bulundurulması zorunlu olacak. Bu konuda sahil güvenlik ve ilçe müdürlüğümüz su ürünleri birimi sıkı denetim yapacak. Söz konusu balıklar sadece tarım il müdürlüklerince belirlenen noktalardan karaya çıkarılacak. Balon balıkları karnı yarılarak Ege Denizi'nde kıyıdan en az 5 deniz mili uzakta uluslararası sularda, Akdeniz'de ise en az 10 deniz mili uzakta olmak koşuluyla denize bırakılarak bertaraf edilecek.”