Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Vergi Kaçakçılığına Karşı Yeni Dönem

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Vergi Kaçakçılığına Karşı Yeni Dönem
Vergi Mükellefleri İçin Zorunlu Olacak UTTS projesi, 1 Ocak 2025'ten itibaren tüm taşıtlar için geçerli olacak. Bu proje sayesinde, akaryakıt alımlarında düzenlenmeyen satış belgeleri vergi beyannamelerinde gider olarak kabul edilmeyecek. Bu önlem, vergi kaçakçılığını engellemeyi ve vergi kayıplarını azaltmayı hedefliyor.

Vergi Mükellefleri İçin Zorunlu Olacak

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle yürütülen UTTS projesi, 1 Ocak 2025’ten itibaren tüm taşıtlar için zorunlu hale gelecek. Bu sistem kapsamında, taşıtların akaryakıt alımlarında düzenlenmeyen satış belgeleri vergi beyannamelerinde gider olarak dikkate alınamayacak. Bu adımın amacı, vergi kaçakçılığını önlemek ve vergi kayıplarını en aza indirmektir.

Takılma Zorunluluğu ve Süreç

UTTS’nin hayata geçirilmesi için taşıtlara özel tanıma birimlerinin (TTB) montajı gerekmektedir. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB takılması zorunludur. Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ise aynı tarihe kadar en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları gerekmektedir.

Vergiye Uyum ve Otomatik Takip

UTTS, taşıt plakalarının dijital olarak kaydedilmesini ve akaryakıt alımları sırasında otomatik olarak tanımlanmasını sağlar. Böylelikle, vergi mükellefleri akaryakıt giderlerini beyan ederken plaka bilgilerini belgelendirmiş olacaklar. Bu sayede, vergi kaçakçılığına ve usulsüz fatura uygulamalarına son verilmesi hedeflenmektedir.

Yetkilendirilmiş Firmalar ve Süreçler

TTB’lerin montajı sadece Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilecektir. Bu süreçte, Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt Tanıma ve/veya Taşıt Takip Sistemleri Montaj Servisi firmaları UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvurabilirler.

UTTS’nin devreye girmesiyle vergi kaçakçılığının önlenmesi ve vergiye tabi harcamaların daha etkin bir şekilde izlenmesi amaçlanmaktadır. Yeni sistemle birlikte yaklaşık 15 milyar Türk Lirası’nı bulduğu tahmin edilen vergi kayıplarının önüne geçilmesi ve vergiye uyumun artırılması hedeflenmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.