Kredi kartı sahipleri dikkat! Bankadan o işlemi yapanların sicili bozulacak!

Kredi kartı sahipleri dikkat! Bankadan o işlemi yapanların sicili bozulacak!
Dar günlerin kurtarıcısı, nakte sıkışanların sığınağı kredi kartları farkında olmadan bankalardan talep edilecek nakit fırsatının önünü tıkıyor. Bankalarda kayıtlı sicilin bozulmasına sebep olan o alışkanlıklar kredi kartı borcunun katlanarak artmasına da sebep oluyor.

Bankaların kredi sicili, kredi notu ya da kara liste gibi kavramlarla ifade ettiği tüm işlemler esasında bireysel olarak müşterinin bankalardaki sicilinin bozulduğunu gösterir. Peki bir banka müşterisinin sicili nasıl bozulur?

Bankalarda kredi veya kredi kartı hesabı bulunanlar borcunu 90 gün boyunca ödemediğinde yasal takip sürecine girilir. Bu kişi artık kara listededir. Kredi kayıt bürosu (KKB) tarafından bu durum sicile işlenir.

Sicilden kara liste kararının silinebilmesi için borcun tamamı ödenmiş olsa bile 5 yılın geçmesi gerekir. Sicili bozulmuş bir kişi farklı bir bankadan kredi kartı talebinde bulunamaz. İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunduğunda talebi reddedilir.

Kredi puanı düşük gözüktüğü için olumsuz etkilenen kredi notu sebebiyle bankadan nakit avans çekim talebi de istenemez. Kredi notunun zarara uğramaması ve kredi sicilinin her an temiz kalabilmesi için bankada bulunan hesapların düzenli olarak kontrol edilmesi, hesap kesim tarihlerinin dikkate alınması, gerekiyorsa otomatik ödeme talimatı verilmesi tavsiye edilir.