Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan esnafa destek müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan esnafa destek müjdesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası esnafın merakla beklediği müjdeleri açıkladı. Erdoğan 2 gruba ayırdıkları esaflara 3 ve 5’er bin TL hibe ödemeleri yapacaklarını açıkladı.

Türkiye 17 günlük tam kapanmanın ardından 1 Haziran’a kadar sürecek olan kademeli normalleşme sürecine girdi. Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf için müjdeler verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 gruba ayırdıkları esnafa 3 bin ve 5 bin TL destek vereceklerini duyurdu. Erdoğan, “Yeni bir destek programının müjdesini paylaşmak istiyorum. Bu hibe programıyla salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara vermek mecburiyetinde kalan esnaflarımıza 2 grup halinde destek olmayı amaçlıyoruz. Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer alıyor. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. 

İKİNCİ GRUBA 3 BİN LİRA HİBE ÖDEMESİ 
Destek vereceğimiz ikinci grupta ise, bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, kurs işletmecileri yer alıyor. Bu gruba da önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü ve otobüsçüler ile pazarcılar da dahil. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmelerimizi kapsayan bu gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Böylece 2 grup halinde 1 milyon 384 binden daha fazla esnaf ve sanatkarımıza 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz. Ayrıca salgından etkilenen tüccar, sanayici ve büyük şirketler için de nefes kredisi altında kolaylık sağlayacak yeni bir adım atıyoruz” dedi.
“KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENECEK”
Çiftçilere de müjde veren Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yıl dünyada ve ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde nispeten azalma olacağı anlaşılıyor. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na veya Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçları da ertelenecek.”