Banka teminat algısı değişiyor! Tanıdık kefili yerine BES teminatı ile paranız anında cepte!

Banka teminat algısı değişiyor! Tanıdık kefili yerine BES teminatı ile paranız anında cepte!
Bankaların ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi tekliflerinden faydalanmak isteyenler için yeni bir dönem başlıyor. Bankalara kefil gösteremeyenler, düzenli bir işi bulunmayanlarda artık istedikleri krediye anında ulaşacak. Peki BES ile banka kredisi nasıl alınır? İşte detaylar

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2023 yılında yapılan değişiklik ile birlikte bireysel emeklilik sistemini birikim amaçlı kullananlar için farklı ayrıcalıklar ortaya çıktı. Yeni dönemde artık bireysel emeklilik sisteminde birikimi bulunan kullanıcılar bankalardan kredi talep edebilecek.

Kredi teminatı olarak dikkate alınacak bireysel emeklilik sistemindeki yatırım yeri geldiğinde şartları karşılayan kullanıcılar için belirli bir kısmı değerlendirilebilecek. Peki yeni sistemde bireysel emeklilik hesabı bulunan için ne değişti?

BES ile Teminat Dönemi Başlıyor!

Yapılan yenilik ile birlikte Bankalar Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından özel olarak geliştirilmiş merkezi bilgi sistemine erişecek. Bu sayede ihtiyaç sahibi bankaya gelerek kredi talep ettiğinde bireysel emeklilik hesabını teminat olarak gösterebilecek. 100 milyar TL'lik bir kredi talep edilecekse 120 milyar lira teminat olarak gösterilebilecek.

Kredi Borcu Ödenmediğinde Ne Olacak?

Sistem bu şekilde ilerleyecek. Bireysel emeklilik sözleşmesi olan banka ile yapılan anlaşma gereğince talep edilen kredi tamamen bitene kadar birikimler farklı bir şirkete aktarılamayacak. Peki ödemeler nasıl olacak?

Bilinen tüm sistemlerden farklı olarak kredi borcunu ödenemediğinde banka fon hesabına bloke koyacak ve bu fon değerlendirdikçe paylar satışa sunulacak. Satılan fon payından elde edilecek tutar bankanın alacağına karşılanacak. Kalan tutar ise yine katılımcının bireysel emeklilik hesabına aktarılacak.