Alanyalı üreticinin bu feryadına kulak verin

Alanyalı üreticinin bu feryadına kulak verin
Kar yağışının azlığı ve bahar yağmurlarının yeterince yağmaması kuraklığı beraberinden getirdi.

 Anadolu’da yer altı sularının kaybolması ile obruklar oluşurken Alanya’ da ise durum iç açıcı değil. Dereler erkenden kurudu tarım sektörü ise ne yapacağını bilemez halde. Toslak Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Selimoğlu, “13 yıllı görev süremde ilk defa bu mevsimde su problemi yaşıyoruz” diyerek olayın vahametine dikkat çekti. 


Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde kuraklık kendini her geçen gün hissettiriyor. Kış mevsiminde kar yağışının düşük olmasının yanı sıra yağmur anlamında da ‘olağanüstü kurak’ geçti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2021-Nisan 2021 meteorolojik kuraklık haritası, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı kuraklık tehlikesini gözler önüne serilirken bundan en fazla etkilenen ilk etapta tarım sektörü olacak. Üretici ve sulama birlikleri ise ne yapacağınız bilmez halde kara kara düşünmeye başladı.Kuraklık konusuna dikkat çeken Toslak Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Selimoğlu, “13 yıldır yürüttüğüm görevim esnasından ilk defa bu mevsimde ciddi su problemi yaşıyoruz. Sondaj ve kaynak suları peş peşe kuruyor. Daha yazın başındayız önümüzde ki süreçte ciddi problemler yaşamaktan korkuyoruz. Pandeminin etkisiyle bölgemizde her yer muz serası avokado bahçesi oldu. Ciddi maliyetler yatırımlar yapıldı. Yılan hikayesine dönen yıllardır yapımı devam eden Yeniköy barajına güvendik maalesef o konuda hiçbir gelişme yok yetkililere ricamız su hayattır su varsa her şey var. Su yoksa hiçbir şey olmaz. Kıtlıklar su kavgaları, tüketicinin sebze meyve bulamaması gibi sıkıntılar olacak bu süreçte birlik olmamız lazım” dedi.


Çözüm bulmamız lazım gerekirse devlet, yerel yönetimler parklara yollara yapılan yatırımları durdurup su işine odaklanmalarını istiyoruz diyen Selimoğlu, “Sadece çiftçi değil hepimiz kaybederiz. Çözüm için illa bir felaket mi yaşamak lazım. Bu dert hepimizin, sorun hepimizin bir olalım birlik olalım herkes üzerine düşeni yapsın önleminizi alalım Alara çayını batı bölgesine Din çayını doğu bölgesine Yeniköy barajını ise Toslak, Emişbeleni ve Yeniköy bölgesine kazandıralım. Şuan yaşadığımız sıkıntı geçmiş yıllarda Ağustos ayından daha vahim” diyerek yaklaşan felakete dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir